open-navfaktor-logo
search
Mostar
Izložbom Sultanove džamije u BiH počeli Dani mevluda i zikra
Svečanim otvaranjem i izložbom Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom Sultanske džamije u BiH u četvrtak navečer u Mostaru su počele program 48. tradicionalne manifestacije Dani mevluda i zikra.
27.04.2023. u 20:56
get url
text
Mostar izložba
Mostar izložba

{$galerijaFotografija}

Izložba je tradicionalna, a pripremili su je uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, uz mentorstvo prof. dr. Ismeta Bušatlića.

Direktor Biblioteke Osman Lavić objasnio je kako džamije koje su izgradili osmanski sultani imaju poseban značaj u osmanskoj arhitekturi te da se nazivaju sultanske džamije.

- Neke od njih izgradili su sami sultani u samoj prijestolnici carstva ili u osvojenim pokrajinama i bile su simboli ekonomske moći i vjerskih osjećaja svjetovne vlasti, pogleda na svijet i umjetničke sklonosti. Sultanske džamije na području današnje BiH podizane su u utvrđenim gradovima, tvrđavama i strateškim mjestima, a financirane su iz državne blagajne i dobivale ime vladajućeg sultana. U Bosni, za vrijeme osmanskog razdoblja podignuto je preko 80 takvih sultanskih džamija za vrijeme vladavine i na ime 12 sultana od polovine 15. do polovine 19. stoljeća. Mnoge su tijekom vremena porušene, neke od njih obnovljene, a od nekih su ostale samo zidine u tvrđavi - istaknuo je uime priređivača ove izložbe Osman Lavić.

Izložba se sastoji od 14 panela na kojima su najznačajnije informacije o sultanskim džamijama u BiH, a koje su sačuvane i obnovljene te i danas uglavnom služe svojoj svrsi.

Po riječima direktora Lavića, Biblioteka nastoji svake godine uraditi nekoliko izložbi i na taj način ih koristiti kao medij komunikacije s javnošću te predstaviti i svijetu približiti kulturno blago koje ta institucija vjekovima čuva u svom fundusu.

Govoreći o samoj manifestaciji, Ilham ef. Puce, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva rekao je kako je riječ o manifestaciji koja iz godine u godinu tretira i donosi značajne vjersko kulturne sadržaje.

- Jedan od njezinih važnih programskih ciljeva je da se novim generacijama predstavi bogata, historijska, kulturna baština našeg naroda, a koja je još uvijek nedovoljno istražena i nepotpuno javnosti predstavljena - istakao je Ilham ef. Puce.

Dodao je kako se posljednjih godina bilježi brojka od oko 30.000 vjernika iz BiH i prijateljskih zemalja.

Manifestacija je utemeljena na višestoljetnoj tradiciji okupljanja vjernika na dovištima, gdje izgrađuju svoju duhovnost, promišljaju o svojoj prošlosti, sadašnjosti ali i budućnosti.

Ef. Puce je podsjetio da su ovogodišnji programi manifestacije brižno koncipirani kao dodatni poticaji za kulturno, znanstveno i duhovno uzdizanje pojedinca i zajednice i da su programi namijenjeni svim generacijama vjernika.

Također, i ove godine bit će dodijeljena tradicionalna nagrada "Fevzi Mostarac", koja se dodjeljuje istaknutim znanstvenim radnicima, istraživačima koji promoviraju opće humanističke, tradicijske, duhovne i kulturne vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Uz Mostarsko muftijstvo organizatori manifestacije su Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i BZK Preporod Mostar.

Mostar-izložba2.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.