open-navfaktor-logo
search
Bez potpisa
Izostala podrška SNSD-a i HDZ-a Magazinovićevom ukidanju PDV-a na doniranu hranu
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim se hrana donirana javnim kuhinjama oslobađa PDV-a bit će razmatran po hitnom postupku na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 7. juna.
29.05.2023. u 07:42
get url
text

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u PSBiH, pozvao je ranije sve zastupnike da potpišu dopune te da zastupnici na taj način budu i njegovi predlagači.

VEZANI TEKST - Magazinović skuplja potpise za ukidanje PDV-a na hranu, partnerski SNSD još nema stav hoće li to podržati

Prijedlog Magazinovića potpisali su Nenad Grković (Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića), Denis Zvizdić (NiP), Šemsudin Mehmedović (SDA), Jasmin Emrić (NES), Sabina Ćudić (Naša stranka), Jasmin Imamović (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka), Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP), Rejhana Dervišević (SDP), Albin Muslić (SDP), Mia Karamehić- Abazović (NiP), Nihad Omerović (NiP), Elvisa Hodžić (NES) i Aida Baručija (Bosansko-hercegovačka inicijativa Kasumović Fuad).

Zanimljivo je kako je Magazinoviću izostala podrška koalicionih partnera SNSD-a i HDZ-a BiH čiji zastupnici nisu stavili potpis.

O ukidanju PDV-a na doniranu hranu govori se duže vrijeme i u samoj Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, ali i nevladinim organizacijama.

Procjene izrađene u okviru kampanje "Niko gladan, niko sam", koju provodi fondacija Mozaik, govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM.

Magazinović je pokrenuo ovo pitanje pa je i prošle godine najavio da će svim zastupnicima dostaviti prijedlog dopuna zakona.

Prijedlog im je, kako je naveo, dostavio početkom marta, a oglasio se i saopćenjem za javnost u kojem je pozvao zastupnike da stave svoj potpis i budu predlagači tog zakona "kako bi na ovom pitanju pokazali saradnju i solidarnost predstavnika građana".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.