open-navfaktor-logo
search
Ročište sutra
Jakić opet tužio Vladu FBiH na čelu s Nikšićem zbog još jedne smjene, advokati insistiraju da premijer svjedoči
AUTOR: M. R. S.
06.05.2024. u 16:55
get url
text
Vinko Jakić
Vinko Jakić
Vinko Jakić, smijenjeni direktor Federalne agencije za upravljenje oduzetom imovinom, podnio je tužbu za mobing i diskriminaciju protiv Vlade FBiH, Agencije za državnu službu FBiH, Odbora za žalbe te Agencije za upravljanje oduzetom imovinom zbog ove smjene.
Ročište o mjeri osiguranja zakazano je za sutra, kada je iskaz trebao dati premijer FBiH Nermin Nikšić, ali se premijer neće odazvati pozivu za sutra.
Elmir Jahić, Jakićev advokat, kazao je da su oni predložili saslušanje Nikšića, te da neće odustati od njega kao svjedoka.
Nikšić je Općinski sud u Sarajevu obavijestio da se ne može odazvati pozivu za sutra zbog ranije preuzetih obaveza.
- To je neozbiljan pristup. Sutra ću tražiti da vidimo je li Nikšić obrazložio kao i svaki drugi svjedok, je li prije nastala ta obaveza ili poziv na ročište. Neću odustati od tog svjedoka – rekao je Jahić, dodavši da će tražiti od Nikšića kao svjedoka na ročištu da objasni da li je ispoštovana zakonska procedura za razrješenje.
Advokat tvrdi da je razrješenje Jakića bilo nezakonito, kao i imenovanje vršioca dužnosti Agencije na čijem je čelu do augusta prošle godine bio Jakić.
Jakić je i ranije tužio Vladu FBiH, tačnije 2014. godine, kada je smijenjen s pozicije direktora Fondacije za održivi razvoj Odraz. I tada je na čelu Vlade bio Nikšić. Presuda je donesena u korist Jakića, a iznos štete koja mu se mora isplatiti premašio je 300.000 KM.
Kontroverzni Jakić se u javnosti spominjao po "nepravilnostima". Između ostalog, federalni revizori su, u izvještaju o Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom dok je na njenom čelu bio Jakić, utvrdili gubitak podataka iz elektronske evidencije, organiziranje stručnih seminara gdje je edukatore birao direktor i on je utvrđivao iznos naknade pa je za ugovore o djelu isplaćivano od 80 KM pa čak do 28.400 KM…
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.