open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Je li završena revizija diploma u Službi za zapošljavanje USK, kako se evidentiralo prisustvo na poslu...
Federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Javne ustanove Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu naveli su niz zamjerki na rad. Ukazano je da u Službi nije okončana provjera diploma zaposlenih koju je Vlada USK naložila u kantonalnim ustanovama još 2019. godine.
15.05.2023. u 07:02
get url
text

Naveli su da nije uspostavljena adekvatna evidencija o prisustvu na poslu.

Zatim, u Izvještaju o radu Službe nisu navedeni podaci o iznosu realizovanih sredstava doznačenih poslodavcima...

Provjera diploma 

- Vlada USK je 1.10.2019. godine donijela zaključak kojim je zadužila sve institucije Kantona da u roku od šest mjeseci izvrše provjeru vjerodostojnosti diploma zaposlenih, u skladu sa Uputstvom za provjeru diploma u institucijama USK. Prema pismenoj izjavi predsjednika Komisije za provođenje postupka provjere vjerodostojnosti diploma zaposlenih u Službi, aktivnosti Komisije još nisu okončane jer određene obrazovne ustanove nisu dostavile tražene podatke o izdatim diplomama (nisu pružile povratnu informaciju, zahtijevana je novčana naknada za provjeru diploma itd.) - navodi se u revizorskom izvještaju.

Dodaju kako Služba nije donijela plan integriteta za borbu protiv korupcije.

Ukazali su kako i na evidenciji ove Službe ima nezaposlenih bez zdravstvenog osiguranja.

- Od 32.974 nezaposlene osobe na području Unsko-sanskog kantona u novembru 2021. godine, njih čak 12.732 nisu imale plaćeno zdravstveno osiguranje Službe i mogućnost dobijanja zdravstvene legitimacije - navedeno je u Izvještaju.

Osvrnuvši se na Izvještaj o radu navode kako nisu prezentirani podaci o iznosu realizovanih sredstava doznačenih poslodavcima.

- Revizijom smo utvrdili kašnjenja u realizaciji ugovorenih poticajnih mjera iz različitih razloga. U pojedinim slučajevima poslodavci nisu ažurno dostavljali zahtjeve sa dokaznom dokumentacijom na mjesečnom nivou, nego su ih dostavljali zbirno za period od nekoliko mjeseci. U pojedinim slučajevima Služba nije vršila kontrolu poslodavaca koji ne ispunjavaju ugovorene obaveze u zadatom roku, dok je u određenim slučajevima Federalni zavod kasnio sa realizacijom ugovorenih sredstava (plaćanjem obaveza), iako su zahtjeve za njihovu refundaciju ispostavili poslodavci i službe u ugovorenom roku - objašnjavaju federalni revizori.

Službi je preporučeno da u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje poduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi Jedinstveni informacioni sistem generisao podatke koji bi se koristili prilikom posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih osoba i sačinjavanja izvještaja o realizaciji programa / mjera aktivne politike zapošljavanja u dijelu iskazivanja stvarne realizacije potpisanih ugovora.

Najviša neto plaća 3.030 KM, prosječna 1.970 KM 

- Nemogućnost praćenja realizacije aktivnih mjera zapošljavanja i sačinjavanja realnih izvještaja o utrošku federalnih poticajnih sredstava predstavlja sistemski problem i ne daje relevantne informacije o efektima zapošljavanja na području USK - navode revizori.

Federalni revizori su utvrdili da nije uspostavljena adekvatna evidencija o prisustvu na poslu uposlenika Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Najviša neto plaća isplaćena u Službi u junu 2021. godini iznosila je 3.030 KM, prosječna neto plaća bila je 1.970 KM, a najniža 842 KM.

- Evidencija o dnevnom radu vodila se elektronski, uz korištenje kartica, ali njom nisu bili obuhvaćeni svi zaposlenici službe. Naime, na traženje revizije nije osiguran uvid u dnevne i mjesečne izvještaje prisustva na poslu za zaposlenike područnih biroa rada. Za zaposlenike čije je mjesto rada u sjedištu Službe dostavljeni su nam ispisi iz softvera elektronske evidencije koji ne pružaju kompletne informacije i ne sadrže sve elemente propisane Pravilnikom o evidencijama - obrazložili su federalni revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.