open-navfaktor-logo
search
Regulacija tržišta struje, gasa, nafte...
Ukoliko Parlament FBiH izglasa prijedlog Vlade FBiH, FERK se prepušta HDZ-u, ko je birao kandidate?
Iz reda bošnjačkog naroda kandidat je Samir Hadžihuseinović, kadar SDP-a, hrvatskog naroda Sanela Pokrajčić (HDZ) i srpskog Vesna Marić koja je kadar HDZ-a
AUTOR: E.D.-Š.
27.05.2024. u 15:01
get url
text
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je Parlamentu FBiH kandidate za članove Regulatorne komisije za energiju u Federaciji (FERK) na pet godina. Iz reda bošnjačkog naroda kandidat je Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, hrvatskog naroda Sanela Pokrajčić (HDZ) i srpskog Vesna Marić koja je kadar HDZ-a.
Dakle, ukoliko Parlament FBiH da potvrdu za predložene kandidate, FERK se prepušta HDZ-u, imat će većinu za donošenje svih odluka! Regulatorna komisija za energiju je nadležna za regulaciju tržišta električne energije, gasa, nafte...
Za člana Regulatorne komisije može biti imenovana osoba sa visokom stručnom spremom tehničke, ekonomske ili pravne struke. Treba da ima najmanje 10 godina profesionalnog iskustva u energetskom sektoru na poslovima koji zahtjevaju visoku stručnu spremu. Neophodno im je prethodno iskustvo i znanje o pitanjima vezanim za energetske djelatnosti, aktivno poznavanje engleskog ili nekog drugog svjetskog jezika. 
Kako se biraju članovi Komisije
Članove za Regulatornu komisiju predložila je komisija koju je formirala Vlada Federacije BiH a oni bi trebalo da se biraju iz reda državnih službenika, akademske zajednice i istaknutih stručnjaka u sektoru energetike i ne mogu biti zaposleninici enetrgetskih subjekata.
Ko može biti član Komisije
U Službenim novinama objavljen je sastav komisije.
Predsjednica Komisije je šefica Kabineta premijera Nermina Nikšića, Arijana Huseinović-Ajanović. Savjetnici, šefovi kabineta, nisu državni službenici, pa nije jasno po kojem osnovu je politologinja, magistrica Huseinović-Ajanović članica, odnosno predsjednica Komisije. 
Članovi su Mario Glibić, državni službenik u Federalnom ministarstvu finansija (ekonomista), Halko Balavac, državni službenik, uposlenik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a uposlenici ovog ministarstva su i sekretar Stipo Buljan kao i Jasmina Pašić iz Sektora za normativno-pravne poslove i radne odnose. Stipo Buljan jeste doktor mašinstva, ali nije "predstavnik akademske zajednice", kažu nam upućeni u Vladi FBiH.
Sastav Komisije objavljen u Službenim novinama
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.