open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Još jedna sjednica prekinuta: Raspada li se parlamentarna većina Skupštine Kantona Sarajevo?
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je prekinuta. 
10.11.2021. u 18:45
get url
text

- Nakon diskusija kluba SDA spriječen je nezakonit pokušaj osnivanje privatnog naučnog instituta. Nakon te tačke, nemaju više parlamentarne većine u Skupštini KS. Bilo je par pauza u pokušaju da je sastave - ovaj put bezuspješno. Neki zastupnici su svjesno otišli sa sjednice, nije ih bilo pola dana. Kako kažu: "nemiri u 'raju'"... Pokušavali su pritiskom na opozicione zastupnike osigurati kvorum, a onda i većinu za neke odluke. Znate kako ide: 6-ka, 5-ka, 4-ka, 3-ka... Od danas u Kantonu Sarajevo ne postoji parlamentarna većina, barem ne ona jasna, nego se pokušava sastavljati od tačke do tačke. Bez obzira na sve to, oni pokušavaju predstaviti opoziciju kao glavne krivce zato što oni nemaju kvoruma. I to baš oni koji cijeli dan nisu bili prisutni na sjednici... – osvrnuo se na svom Facebook profilu zastupnik Haris Zahiragić.

Kaže da ne tvrdi da parlamentarne većine neće u budućnosti ponovno biti, ali poručuje im da je "sastave, definišu i omoguće funkcionisanje Kantona Sarajevo u ovim teškim pandemijskim i još težim političkim uvjetima u Bosni i Hercegovini. Ukoliko to nisu u stanju neka se sklone".

- Ove godine je budžet najveći u historiji Kantona Sarajevo, a stanje u Kantonu Sarajevo je, u svim oblastima i resorima, nikada gore! Jedino šta im ide od ruke je fabrikovanje afera, skandala i nezakonitosti. Kako mi maloprije reče kolega iz "Trojke" (valjda u želji da opravda ovaj cirkus): "Znaš, nije baš tako lagano vladati!" Čuj? Iako mi je žao građana i sistema u Kantonu Sarajevu, ne mogu, a da ne ponovim kako je zaista pravo zadovoljstvo biti na drugoj strani – istakao je Zahiragić.

Njegov kolega Zvonko Marić kaže da su današnja dešavanja zapravo uobičajena u posljednje vrijeme u Skupštini Kantona Sarajevo.

- Krivo je počeo ovaj dan, bilo je problematično u vezi s kvorumom prije svega, posebice ispostavilo se da parlamentarna većina nema dovoljan broj ruku za neke odluke koje je trebalo usvajati, i onda smo cijeli dan radili na granici kvoruma. Moram kazati da je tu bilo neodgovornosti zastupnika koji su čak bili prisutni, i u posljednje vrijeme je taj manir jako prisutan - mnogi idu po kancelarijama, hodnicima, i to je nedostojno jednog parlamentarnog života, nije svojstveno jednoj ozbiljnoj instituciji, najvišem zakonadavnom tijelu KS. U jednom trenutku je bio krizni momenat sjednice jer se ispostavilo da jedna tačka dnevnog reda nije dobila potrebnu većinu, i vdjelo se da parlamentarna većina nema dovoljan broj glasova da bi osigurala prohodnost odluka, izvještaja javnih poduzeća, finansijskih planova javnih poduzeća ili nacrta zakona itd. I svega onoga što predlažu. Nekoliko puta je zatražena pauza. Pauze su na pola sata zakazivane, a onda su trajale i po sat. Nekako je to jako ružno, taj odnos i sve što se dešava nekorektno je prema građanima koji očekuju od nas nešto da uradimo, posebno u ovom kriznom momentu i kada je riječ o poplavama, nedaćama i svemu ovome što se dešava u ambijentu u kojem živimo – kazao je Marić.

Ističe da je predlagao da odgode sjednicu, te da nastave kada se stvore uvjeti da odlučuju valjano, da imaju potreban kvorum i dovoljan broj ruku, odnosno glasova kojima bi usvajali odluke.

- Iskreno mi je žao direktora javnih preduzeća i ustanova koji čekaju da prezentiraju svoje godišnje izvještaje. Oni su se grozničavo pripremali da istupe pred zastupnike – naglašava Marić.

Kaže da parlamentarna većina ima problem jer je kolegica Neira Dizdarević na trudničkom bolovanju, Damir Marjanović je zauzet nekim drugim poslovima kao profesor na fakultetu, a Admela Hodžić je također dosta zauzeta i oko stranačkih aktivnosti.

- Tako da ti glasovi nisu baš na raspolaganju i nepredvidivo je, neko se razboli, tako da je to sve na granici regularnog, kvoruma. Dosta je neizvjesnosti, ali ostaje nam da se nadamo da će biti bolje – poručio je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.