open-navfaktor-logo
search
Revizija FBiH
Kako se daju milioni KM: Novac iz budžeta dijeljen i bez javnog poziva, greškom isplatili 200.000 KM
Milioni maraka tekućih transfera iz budžeta FBiH podijeljeni su netransparentno, bez adekvatnog nadzora nad utroškom tog novca, a neki i bez javnog poziva.
04.06.2021. u 07:55
get url
text

Također, dio transfera dodijeljen je bez kriterija, a veći broj projekata koji su dobili novac bodovan je i na osnovu subjektivne ocjene članova komisije.

Ovo su zabilježili federalni revizori u izvještajima o kontroli korisnika budžeta FBiH za 2020. godinu.

Tako je, između ostalog, bez javnog poziva Parlament FBiH dodijelio transfere pojedincima i neprofitnim organizacijama, a kasnije ni odluke o dodijeljenim sredstvima nisu objavljene. Transferi pojedincima iznosili su 60.250 KM, a organizacijama 63.650 KM.

Zabilježeno je i da postoje korisnici koji su više puta po istom osnovu dobili novac od Parlamenta, a razlog tome je što se čelnici Zastupničkog doma i Doma naroda, koji imaju prava do daju ovaj novac, ne usaglašavaju.

Tabela dodijeljenih sredstava Parlamenta FBiH

Revizori su skrenuli pažnju i da je dodjela novca Ministarstva obrazovanja i nauke za finansiranje studentskog standarda (748.744 KM) i za finansiranje obrazovanja (649.498 KM) izvršena bez javnog oglašavanja.

Također, ukazano je na neosnovanu isplatu skoro 200.000 KM iz budžeta Ministarstva rada i socijalne politike FBiH za neratne invalide. Uzrok tome je neblagovremeno utvrđivanje smrti korisnika.

Bez adekvatnih dokaza bodovane su neke organizacije civilnih invalida, a upravo se na osnovu bodova određivao iznos sredstava koji će im biti dat. Ukupno je za organizacije civilnih invalida dato skoro 500.000 KM, i to za 13 udruženja i saveza.

- Kod šest korisnika kriteriji nisu bili dosljedno primjenjeni prilikom ocjene apliakcija. Na primjer, nisu dostavljeni dokazi za djelovanje na kantonalnom nivoua a dodijeljeni su bodovi, ili broj kantona na kojima djeluje udruženje ne odgovara broju dodiljenih bodova – upozorili su iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Jedna od zamjerki je bila i ta što su članovima Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH isplaćivane naknade i za mjesece u kojima nije bilo sjednica. Ukupno je za naknade dato oko 177.000 KM.

VEZANI TEKST - Komisije i ugovori o djelu "pojeli" 2,8 miliona KM: Zaposlenik ministarstva u odborima zaradio 31.530 KM

Revizori su, kada je u pitanju dodjela 360.000 KM boračkim udruženjima, istakli da su, s obzirom da podkriterije koji nisu mjerljivi, zahtjevi aplikanata dobili 45 bodova na osnovu subjektivne ocjene komisije.

Bodovanje na osnovu subjektivne ocjene konstatovano je i kod dodjele transfera kantonima i općinama, čiji je ukupan iznos bio 30 miliona KM. Za ove potrebe imenovana je komisija čiji rad niko nije nadzirao.

- Osim toga, konstatirali smo da za najveći broj projekata nisu dostavljeni cjelokupni projekti, nego samo naslovna stranica i stranica s predračunom radova, kako je i definirano u Javnom pozivu – istakli su revizori u izvještaju o radu Ministarstva finansija FBiH.

Pitanje subjektivnog bodovanja istaknuto je i kod dodjele oko 8,4 miliona KM transfera Ministarstva kulture i sporta.

Ured za reviziju institucija u FBiH, između ostalog, je naveo da je Ured predsjednika Federacije BiH odobrio 180.000 KM neprofitnim organizacijama, 50.000 KM pojedincima kao pomoć u liječenju, troškovima sahrane, za studiranje i slično, te 50.000 KM drugim nivoima vlasti. No, istakli su revizori, nisu bili definisani kriteriji za raspodjelu sredstava.

Revizori su se dotakli i dva miliona KM datih za političke stranke i koalicije. Kao problem su naveli to što uopće nema jedinstvenog obrasca za pravdanje datih sredstava pa stranke u izvještajima pravdaju i novac koji su dobili iz drugog izvora.

- S obzirom na to da Sekretarijat nije utvrdio unificiranu formu izvještavanja političkih partija i koalicija, izvještaji korisnika nisu međusobno usporedivi i prihvataju se bez odgovarajuće dokumentacije. Zbog navedenog se ne može izvršiti ni adekvatan nadzor nad utroškom datih sredstava – piše u revizorskom izvještaju o radu Vlade FBiH.

Tabela dodijeljenih sredstava političkim strankama

Kritika je data i zbog toga što nisu utrošena sva sredstva koja su bila planirana za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Za provedbu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica bilo je osigurano oko 488,2 miliona KM, ali je realizirano tek 18,63 odsto ili oko 90,9 miliona KM.

- Utvrdili smo da je 100 miliona KM preraspoređeno je u tekuću rezervu Vlade FBiH i 11,7 miliona KM preraspoređeno je Federalnom ministarstvu zdravstva, i to nakon prestanka važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica – navode revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.