open-navfaktor-logo
search
18 ruku
Kako se slaže "Trojka" u Skupštini KS, hoće li biti teže kako se bliže izbori
U Skupštini Kantona Sarajevo sjedi 35 zastupnika, a 18 trenutno čini većinu, međutim sudeći prema glasanju na posljednjim sjednicama i nedolasku zastupnika, teško izlaze na kraj kako bi imali 18 ruku.
13.01.2022. u 07:40
get url
text

Istina, posrećilo se većini da je prilikom glasanja za zakone koje su predlagali na posljednjim sjednicama i opozicija glasala za njih zbog njihove važnosti za građane KS. Tijesno je ukoliko neki od zastupnika ne dođu, ako su bolesni, na putovanju, pa se mogu samo uzdati u ruke opozicije.

VEZANI TEKST - Koliko je stabilna većina u Skupštini KS: "Hoćete da izađem iz sale pa da vidim kako ćete izglasati"

Trenutno većinu u Skupštini čine SDP-ovi zastupnici Igor Stojanović, Jasna Duraković, Samir Suljević i Segmedina Srna-Bajramović, zatim zastupnici Naše stranke Neira Dizdarević, Vibor Handžić i Vildana Bešlija, zastupnici Naroda i pravde Amel Mekić, Elvedin Okerić, Danijela Kristić, Vedran Jakupović, Arijana Memić, Elvis Vreto, Elmedin Konaković, Aljoša Čampara i Amra Junuzović-Kaljić.

Većinu podržavaju i zastupnici Damir Nikšić te Damir Marjanović.

Nakon što je napustila SBB, ali i ranije, i zastupnica Bilsena Šahman "naginjala" je "Trojki".

Ranije je Šahman, kada se spekulisalo o njenom napuštanju SBB-a, kazala da uvijek podržava što je dobro bez obzira na to ko je predložio inicijativu.

Admela Hodžić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu, u razgovoru za Faktor kaže da se po glasanju na sjednicama može zaključiti da li imaju većinu.

- Može se zaključiti od tačke do tačke kako glasaju. Stranka za BiH opredijeljena je da podrži sve što je dobro i korisno za građane, a ono što nije, da to kaže i da ponudi druga rješenja. Nismo ni pozicija ni opozicija, imamo klub zastupnika ja i dvojica kolega, a sve što je dobro podržat ćemo – kazala je Hodžić.

Na pitanje da li bi glasala za smjenu aktuelne Vlade KS, Hodžić kaže:

VEZANI TEKST - Turbulentna godina za "Trojku": Izigrali Bogića Bogićevića, brojna međusobna previranja, napuštanja, razilaženja...

- Kako stvari stoje, glasali bismo za smjenu Vlade, imam zamjerke na odnos članova Vlade, odnosno ministara prema zastupnicima, način na koji odgovaraju i na koji se obraćaju zastupnicima. Provjerite kada su određena pitanja i inicijative pokrenute, koliko je i je li uopće dat odgovor na njih i kakvi su to odgovori, sve se može zaključiti po tome. Znam da su doneseni neki zakoni, kao da se nešto radi, ali većina izlaganja u Skupštini svodi se na lična prepucavanja, produktivan rad u korist građana je svega dva sata, sve ostalo je prepucavanje na ličnoj osnovi. Time upravlja predsjedavajući Skupštine koji mislim da nije dorastao ovom zadatku.

Jedan od primjera koliko je stabilna većina svjedoči i reakcija Damira Nikšića na jednoj od sjednica Skupštine koja je održana početkom decembra kada je zaprijetio da će napustiti sjednicu i da neće moći izglasati zakon ako mu ne daju da se obrati.

- Hoćete da sada izađem iz sale pa da vidim kako ćete izglasati ovo sve. Dajte mi poslovničku intervenciju – galamio je Nikšić.

Iako već duže vrijeme postoje neslaganja i u "Trojki", mnogi se slažu kako će sve teže biti kako se izbori budu bližili, između ostalog i s obzirom na to da se ne mogu dogovoriti ni oko toga koga će kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.