open-navfaktor-logo
search
Izrečene mjere zabrane
Kantonalni sud Zenica ukinuo pritvor Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini
Kantonalni sud Zenica, kao što su i najavili danas iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva ZDK te je donio rješenje o ukidanju jednomjesečnog pritvora za zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i Vahdeta Drine pa se "osumnjičeni imaju odmah pustiti na slobodu".
10.12.2021. u 16:50
get url
text

Osumnjičenim osobama izrečene su mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, odnosno sa ostalim osumnjičenim i svjedocima.

- Određuje se razdaljina od 50 metara ispod koje se osumnjičeni K. F. i D. V. ne smiju približiti ostalim osumnjičenima i svjedocima. Mjere traju od dana donošenja ovog rješenja, 10.12.2021. godine, do 10.02.2022. godine. Ovi osumnjičeni sa navedenim svjedocima i osumnjičenima ne mogu boraviti u istoj prostoriji - ističe se u rješenju Kantonalnog suda Zenica te se napominje kako će "ispitati potrebu postojanja ovih mjera svaka dva mjeseca, počev od dana donošenja ovog rješenja".

Kasumović i Drino, sa još devet osoba, u akciji kodnog imena "Zenicatrans", uhapsili su 1. decembra pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a mjere pritvora bile su tražene još i za Asmira Mašića, Almiru Baručiju-Kapidžić te Zlatka Osmanovića.

Sud je, prošli petak, njima odredio samo mjere zabrane te ih pustio da se brane sa slobode, a sada će se sa slobode braniti i osumnjičeni Kasumović i Drino, kojima je jednomjesečni pritvor bio određen do 1. januara naredne godine.

Kasumović i Drino pušteni su nakon što je postupajuća tužiteljica Tužilaštva ZDK Adina Karadža ispitala i preostalih 11 svjedoka te prikupila sve potrebne dokaze za dokazivanje navodnih kaznenih djela u JKP "Zenicatrans-prijevoz putnika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.