open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Karić i Grad Sarajevo sada traže da se spomenik kralju Tvrtku I postavi ispred škole na Pofalićima
Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću izgleda da će napokon dobiti lokaciju u Sarajevu. Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva i Gradska uprava predlagali su dosad nekoliko lokacija. 
14.04.2023. u 13:50
get url
text

Kako Faktor saznaje, spomenik čiji autor je akademski kipar Stijepo Gavrić, bit će smješten ispred Srednje ekonomske škole u Sarajevu, koja se nalazi na lokaciji općine Novo Sarajevo.

- Radi se o inicijativi i projektu Grada Sarajeva. Gradska uprava je podnijela zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za postavljanje spomenika, općinskoj Službi za prostorno uređenje i urbanizam, koji je u proceduri – kazali su za Faktor iz press službe Općine Novo Sarajevo.

Podsjetimo, prva lokacija gdje je trebao biti postavljen spomenik kralju Tvrtku je iza zgrade Predsjedništva BiH. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika odbila je ovaj prijedlog. Drugi prijedlog bio je da spomenik treba postaviti ispred Parlamenta BiH. No za kralja ni ovdje nije bilo mjesta. Posljednji prijedlog koji također nije usvojen bio je da spomenik Tvrtku treba biti na ostrvu prekoputa SCC-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.