open-navfaktor-logo
search
Gradska uprava
Keleštura: Zbog odsustva Kasumovića Grad Zenica nema izvršioca budžeta
Gradska uprava Grada Zenica, zbog prošlosedmičnog hapšenja i određivanja jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika tog grada Fuada Kasumovića, održala je press konferenciju na kojoj su saradnici i pomoćnici gradonačelnika govorili o stanju u tom grad.
06.12.2021. u 10:51
get url
text

Sekretar Gradske uprave mr. Selver Keleštura podsjetio je kako su i na prošloj press konferenciji, koja je održana u četvrtak, 2. decembra, istakli da "iznenandna spriječenost i odsutnost gradonačelnika proizvodi značajne posljedice po funkcioniranje Grada i Gradske uprave", kao i svih institucija koje su u funkciji izvršenja određenih obaveza prema građanima i pravnim subjektima.

- Moramo znati da je gradonačelnik izvršni organ Grada, kao jedinice lokalne samouprave. Najbitnije funkcije, zapravo, koje su od interesa za ostvarivanje prava Grada kao lokalne jedinice samouprave, uključujući, dakle, prava građana i drugih subjekata koji žive na području Grada u vezi su s nesmetanimo obavljanjem ove funkcije. Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje budžeta Grada. Posljedice nemogućnosti izvršenja budžeta proizvode ostale reperkusije, koje su u vezi s ostvarivanjem osnovnih funkcija Gradske uprave i gradskih institucija. Mi, faktički, nemamo izvršioca budžeta, koji može izvršavati finansijske transakcije i druge obaveze Grada, s obzirom na to da je gradonačelnik odgovoran za izvršenje budžeta - istakao je Keleštura.  

Trenutno, istakao je, izvršavaju samo "operativne, redovne poslove", ali ne i ona "najbitnija pitanja i funkcije", a koje su po Programu rada Gradske uprave i Gradskog vijeća Zenica u nadležnosti gradonačelnika.

Gradonačelnik je, podsjetio je, jedini ovlašteni predlagač za pripremu i donošenje budžeta pa, najavio je, od 1. januara 2022. godine, "Grad neće imati instrumente finansiranja, a trenutno nema ni izvršioca budžeta za tekuću godinu".

Radna verzija Nacrta budžeta za 2022. godinu već je urađena, ali kako je gradonačelnik jedini ovlašten da ga predloži Gradskom vijeću, onemogućen je taj postupak.

U pitanje dolazi i realizacija obaveza prema mnogim javnim preduzećima i ustanovama, nevladinim organizacijama, prema socijalnim kategorijama te, po Sporazumu Grada s Nogometnim klubom Čelik, odnosno obaveze isplata od Grada njihovog zaostalog poreznog duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH, podvukla je pomoćnica za društvene djelatnosti Sumea Mujaknović, također dolazi u pitanje.

Ako Kasumović ostane u pritvoru, Keleštura je, na novinarsko pitanje, objasnio kako Gradsko vijeće Zenice ima ovlasti pokrenuti proceduru "zamjene gradonačelnika", u slučaju pokretanja procedure izglasavanja njegovog opoziva s te funkcije te raspisivanje vanrednih izbora.

Zbog njegove odsutnosti, dodao je, Kasumović trenutno nije u mogućnosti ovlastiti da ga mijenja neko od zaposlenika Gradske uprave Zenica, a što je druga zakonska mogućnost.

Osim Kasumovića, u akciji Drževne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Zenicatrans", uhapšeno je i 10 njegovih saradnika, dok su Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na daljnje postupanje bili predati Almira Baručija-Kapidžić, Asmir Mašić, Zlatko Osmanović, Vahdet Drino i Besim Husaković. Kantonalni sud Zenica odredio je jednomjesečni pritvor za Kasumovića i Drinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.