open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Kod Vlasenice pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe
Na lokaciji Smajlovića njive u mjestu Gradina kod Vlasenice pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po čijem je nalogu završen proces ekshumacije na ovoj lokaciji.
18.08.2021. u 16:04
get url
text

- Ekshumacija je provedena nakon što su u naseljenom mjestu, prilikom izvođenja poljoprivrednih radova, primijećeni pronađeni posmrtni ostaci, nakon čega je lokacija osigurana do početka ekshumacije. Na lokaciji je bio prisutan istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je pod nadzorom postupajućeg tužioca vodio proces ekshumacije, a sudjelovali su i službenici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji su osiguravali lokaciju - navedeno je u saopćenju.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će transportovani u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje antropološke obrade i uzimanja uzoraka za utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize.

- Istražioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba na lokacijama širom Bosne i Hercegovine - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.