open-navfaktor-logo
search
Nakon novog poskupljenja
Koliko će građani plaćati cijenu grijanja i gasa, kome i koliko će vlast pomoći sa subvencijama?
Nakon što je firma Energoinvest, snabdjevač gasom Federacije Bosne i Hercegovine, saopćila da je od ruskog Gazproma dobila vijest o povećanju cijene gasa za 9,7 posto, nova cijena jednog kubnog metra za domaćinstva bit će 1,35 maraka.
11.10.2022. u 11:32
get url
text

- Cijena jednog kubnog metra gasa nakon najnovijeg poskupljenja za kategoriju domaćinstva i Toplane Sarajevo iznosit će 1,35 maraka. Dakle, cijene će biti povećane po kubnom metru sa 1,26 maraka koliko sada iznosi, na minimalno 1,35 maraka – kazao je za Faktor Almir Bečarević, stručnjak za gas.

Ističe, ovo će biti minimalna cijena u Kantonu Sarajevo koji je uglavnom potrošač gasa iz Rusije, a to znači:

- Po novoj cijeni sa ovim poskupljenjem građani će plaćati u najhladnijim zimskim mjesecima, za prosječno domaćinstvo između 500 i 700 maraka za jedan mjesec. Što se tiče centralnog grijanja iz Toplana, Vlada Kantona Sarajevo je prije mjesec dana usvojila informaciju o povećanju cijene grijanja Toplana od 11,3 posto, ali zbog Općih izbora koji su završeni nisu usvojili ovo povećanje cijene grijanja. Sada kada se uračuna i ovo povećanje cijene gasa od 9,7 posto cijena centralnog grijanja bi se povećala otprilike 15 posto!

Danas će se održati sastanak predstavnika Vlade FBiH, Vlade KS, Energoinvesta, Sarajevogasa i Toplana gdje će se raspravljati o subvencioniranju gasa.

- Koliko mi je poznato oni će na ovom sastanku razgovarati o subvencioniranju samo ovog posljednjeg poskupljenja gasa od 9,7 posto. Očito je da su vlasti "zaboravile" da je cijena gasa skočila 110 posto računajući od aprila 2021. godine do danas, a oni će uzeti u obzir samo subvencioniranje građanima deset posto, a šta ćemo sa onih sto posto – pita Bečarević.

Vlada KS dat će po 50 maraka u novembru i decembru za 43 hiljade građana zbog skupljih energenata, izjavio je premijer Edin Forto u septembru ove godine.

VEZANI TEKST - Vlada KS daje po 50 KM u novembru i decembru za 43 hiljade građana zbog skupljih energenata, iduće godine ništa

- Imajući u vidu poskupljenje energenata i krizu koja se može dogoditi ove mjere nisu konačne. Vlada zadržava pravo da u trenutku ako bude potrebno uradimo još neke mjere. U odsustvu sistemskih mjera sa federalnog nivoa odlučili smo sami donijeti ove mjere. Za novembar i decembar ćemo subvencionirati poskupljenje troškova za najugroženije kategorije - kazao je premijer Forto.

Objasni je da je ovom mjerom obuhvaćeno oko 43 hiljade građana KS, među kojima je 39 hiljada osoba koje imaju najnižu penziju, dvije i po hiljade korisnika socijalne pomoći i hiljadu i po osoba iz boračke populacije.

Ovo je posljednje poskupljenje gasa u ovoj godini, a novo poskupljenje se očekuje odmah poslije nove godine, jer se cijene gasa prema ugovoru sa Gazpromom koriguju kvartalno uzimajući u obzir povećanja cijena nafte u proteklih devet mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.