open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Koliko će se čekati na raspodjelu mandata u Dom naroda FBiH i kada će CIK donijeti pravilnik
U skladu s odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini, od 2. novembra počeli su da teku rokovi za konstituisanje novih saziva zakonodavnih tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.
04.11.2022. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - CIK još ne radi na implementaciji izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a im se niko nije javio

Tako je ustavnim odredbama propisano da se konstituirajuće sjednice, odnosno njihov početak, u deset kantona u Federaciji BiH održe u roku 10 dana od potvrđivanja rezultata izbora. Od konstituisanja skupštine ovisi i proces početka izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo nove odredbe Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koji se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH, još nije posve jasno na koji će se način birati delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Poznato je samo da će se u buduće sazive klubova Bošnjaka, Srba i Hrvata, umjesto dosadašnjih 17, birati 23 delegata, a iz reda ostalih, umjesto sedam, birat će se 11 delegata.

Kako je za Faktor pojasnio Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, krajnji rok za slanje delegata iz kantonalnih skupština jeste 2. decembar.

- Od momenta verifikacije mandata delegata počinje teći drugi rok od 30 dana koji je vezan za konstruisanje Doma naroda i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Što znači da bismo mi trebali početkom decembra imati poslane kandidate za Dom naroda, a do kraja decembra ili početkom nove godine konstituisan novi saziv Doma naroda FBiH – pojasnio je Duvnjak i dodao:

VEZANI TEKST - OHR pripremio odluku o tome koliko će kantoni davati delegata iz svakog naroda i reda Ostalih

- U situaciji u kojoj neka od kantonalnih skupština ne bi do ovog roka, 2. decembra, poslala svoje kandidate iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, u tom slučaju ti nedostajeći delegati će se birati iz drugih kantonalnih skupština.

Kako dalje navodi, što se tiče uputstva koje CIK treba da napravi u saradnji s OHR-om, ono se odnosi na izbor nedostajućih Hrvata, Srba, Bošnjaka i ostalih, odnosno, dodaje on, ukoliko ne bude dovoljan broj tih delegata u kantonalnim skupštinama.

-  Onda će se donijeti posebno uputstvo kojim će se regulisati način popune tih upražnjenih mjesta. To uputstvo bi trebao donijeti CIK, mada, u Schmidtovim amandmanima stoji da će se to regulisati zakonom. To je veoma nejasno jer CIK ne može donijeti zakon. Očigledno da će se ili ispraviti ovaj termin zakon sa terminom pravilnik / uputstvo ili će eventualno visoki predstavnik nametnuti neki zakon u međuvremenu koji će se ticati preraspodjele mjesta onih predstavnika konstitutivnih naroda ili ostalih koji nedostaju u Domu naroda – rekao je Duvnjak.

No, prema njegovom mišljenju, oba doma Federalnog parlamenta će se konstituisati i bit će u punom kapacitetu najkasnije do sredine januara 2023.

- To znači da bi do kraja januara mogli imati i izbor novog predsjednika i potpredsjednika FBiH – zaključio je on.

Šta CIK čeka da donese ovaj pravilnik, još nije jasno. Naime, kako se čini iz izjave članice CIK-a Vanje Bjelica-Prutina tokom 73. sjednice CIK-a kada je navela da se iz OHR-a još niko nije javio uprkos dogovoru da njihove pravne službe zajedno rade na implementaciji izmjena Izbornog zakona, upitno je da li će se pravilnik donijeti u kratkom roku.

VEZANI TEKST - Formiranje vlasti: Do kraja godine male šanse za novo Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu

- Na posljednjem sastanku na najvišem nivou gdje nas je posjetio visoki predstavnik sa svojim saradnicima dogovoreno je da će naša pravna služba u saradnji sa pravnom službom OHR-a raditi na izradi navedenih podzakonskih akata. Međutim jučer na kolegiju smo dobili informaciju da se iz OHR-a niko nije javio i da taj rad stoji. Naša pravna služba jeste zauzeta, ali mislim da ulazimo u neki mirniji period. Tako da želim da otvorim diskusiju i vidimo u kojem smjeru će ići naše aktivnosti na implementaciji dopuna izmjene Izbornog zakona - kazala je Bjelica-Prutina tom prilikom.

Na naše upite, kako OHR-u, tako i CIK-u, o ovom pitanju nismo dobili odgovore.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk komentarišući ovo kašnjenje CIK-a rekao je:

- Zabrinjavajuće je da još nije donesen pravilnik o raspodjeli mandata. Definitivno baca sjenu na cjelokupni proces i potkrepljuje sumnje da će se pravilnikom pokušati režirati raspodjela mandata.

Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, istakao je pak kako vjeruje da će CIK donijeti potrebne akte za provođenje izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST -  Duvnjak: Kantonalne skupštine više neće moći opstruirati slanje delegata u Dom naroda FBiH

-  Rokovi postavljeni nametnutim izmjenama Ustava FBiH su kratki i potrebno je izabrati delegate do 2. decembra, što u praksi nije jednostavno zbog prihvatanja i odbijanja mandata, i samih zakazivanja sjednica. Nadam se da će CIK izdati što prije akte kako će se izbori provoditi jer je to svima nepoznanica nakon promjene izbornih pravila u izbornoj noći. Posebno je mnogo pitanja u vezi s klubovima Srba i ostalih jer nije izabran dovoljan broj zastupnika u kantonalne skupštine –  naveo je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.