open-navfaktor-logo
search
Razgovora ima, ali...
Koliko je realna nova većina u Skupštini USK: Ovdje je više "bombanje" u pitanju
U javnosti se u posljednje vrijeme govori o mogućem prekomponovanju vlasti u Unsko-sanskom kantonu gdje bi okosnicu eventualne nove većine činio takozvani Blok 3, u kojem su NiP, Naša stranka i Pomak, te SDP.
04.09.2023. u 22:37
get url
text
Sa sjednice Skupštine USK
Sa sjednice Skupštine USK

VEZANI TEKST - Potvrdila Skupština: USK dobio novu Vladu

Međutim, ove četiri stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona imaju devet zastupnika, a 16 je potrebno za većinu. Stranke koje su u vlasti imaju 20 zastupnika i radi se o SDA, NES-u, DF-u i Stranci za BiH. To znači da bi za eventualnu novu većinu opozicija trebala još sedam zastupnika iz ove četiri stranke.

Na pitanje ide li se ka formiranju nove skupštinske većine, zastupnik Zikrija Duraković iz Pomaka kazao je da je uspostavljena saradnja opozicije, gdje je sada uz Blok 3 i SDP, te da na neki način pokušavaju te zajedničke aktivnosti prezentirati u radu Skupštine.

- Drugo nema ništa konkretno. Ima razgovora s ljudima iz drugih stranaka. Opozicija uvijek radi na tome da napravi novu većinu, da dođe u poziciju – dodao je Duraković.

Ipak, istakao je Duraković, još su daleko od toga, a jedino što se zna jeste da sa Laburističkom strankom, koja ima jednog zastupnika, neće niko.

- U aprilu, kada je formirana trenutna većina, to je bilo prvi put u Unsko-sanskom kantonu da Vlada USK ima dvotrećinsku podršku u Skupštini i očekujemo da uradi nešto konkretno u USK, da radi i donosi strateške projekte i mjere, a mi ćemo biti tu da to podržimo i pratimo. Trenutno još ne radi kako bi mogla i trebala, još se rade neka kadroviranja – kazao je Duraković.

Potrebnih sedam ruku za prekompoziciju vlasti, sudeći prema izjavama, Blok 3 i SDP neće naći u SDA ni u NES-u, koji imaju po osam zastupnika i time ove dvije stranke same imaju većinu. Stranka za BiH ima jednog, a DF tri zastupnika.

VEZANI TEKST - U USK nekoliko blokova, o formiranju vlasti razgovara i ko prije nije, a zna se samo ko koga neće

- Mi nismo bili u razgovorima koji bi vodili ka promjeni kursa. I naši partneri, NES, Stranka za BiH i DF, zainteresirani su da ovo traje. To je zvaničan stav. Da li neki pojedinac ima neki kontakt, brzo će se pokazati. Ja sumnjam u to – rekao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.

Mustafa Ružnić, premijer USK i predsjednik regionalnog odbora NES-a, kazao je da postoje ti razgovori, ali da unutar opozicije stvari nisu posložene kako treba.

- Ovdje je više "bombanje" u pitanju – prokomentirao je Ružnić, te dodao da Bloku 3 i SDP-u treba još sedam ruku, što je "trećina Skupštine".

On je istakao da imaju jasan stav, a to je da ne pomišljaju o promjeni partnera.

- Naši partneri i mi to vidimo kroz sporazum. Odnosi funkcioniraju besprijekorno. To se osjeti kroz rad Vlade i Skupštine. Unutar kluba bude određenih zastupnika koji su tražili određena preslagivanja u skupštinskim tijelima, poredsjedavajućeg kluba, ali klub je ostao jedinstven. S ljudima samo treba dodatno raditi – dodao je Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.