open-navfaktor-logo
search
Situacija u rudnicima
Komšić pozvao Andeliju, Džindića i Novalića da podnesu ostavke
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andeliju, ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića, te federalnog premijera Fadila Novalića, da podnesu ostavke zbog sveukopune situacije u rudnicima koji posluju u Koncernu EP BiH.
26.11.2021. u 12:59
get url
text

- Rukovodstvo Elektroprivrede BiH ne prihvata prijedlog sporazuma koji je Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine usaglasio sa Ministarstvom industrije i energetike, potvrdio je danas predsjednik Sindikata Sinan Husić.

VEZANI TEKST - Rudari otišli kućama: Nema proizvodnje uglja dok nam ne ispune zahtjeve

Husić je dodao da će zbog toga proizvodnja u svim rudnicima u sastavu koncerna i dalje biti obustavljena.

- Od jutros smo očekivali pozive i dogovor, od kojeg očigledno nema ništa. Mi smo i dalje u radničkom neposluhu - rekao je Husić.

Nešto ranije danas upravo je Sindikat rudara pozvao Komšića da "objasni radnicima i građanima zašto generalni direktor Elektroprivrede BiH, koji je njegov kadar, ne može biti smijenjen". 

Oni su pozvali članove porodica rudara i građane da im daju podršku na današnjim jednosatnim okupljanjima večeras od 18.00 do 19.00 sati ispred direkcija rudnika u gradovima u kojima oni egzistiraju.

Rudari iz sedam rudnika u FBiH odlučili su da prekinu protest pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu i vrate se kućama, ali proizvodnju uglja neće nastaviti dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.