open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić u Jajcu odao počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je Jajce kako bi obilježio 5. juni, dan kada je 1463. pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.
07.06.2021. u 15:12
get url
text

Komšić je posjetio i franjevački samostan u Jajcu u kojemu se čuvaju skeletni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, te lokalitet Kraljevog groba.

- Želimo  i na ovaj način obilježiti kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, odajući počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću. Bosna i Hercegovina preživjela je i nadživjela Otomansko carstvo, Austro-Ugarsku Monarhiju, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju i nekadašnju SFR Jugoslaviju, što je stavlja u red zemalja u svijetu koje su svojim postojanjem nadživjele druge, mnogo veće i snažnije zemlje koje su nekada postojale - poručio je Komšić.

Tom prilikom uputio je i poziv svim građanima Bosne i Hercegovine da okupljanje na Kraljevom grobu 5. juna svake godine bude tradicionalna manifestacija čiji bi povod bio obilježavanje kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.