open-navfaktor-logo
search
Agencija za sigurnost hrane BiH
Konzerve graha u kojima su pronađeni dijelovi miša isporučene i na tržište naše zemlje
Putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) Agencija je obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša
AUTOR: Faktor
17.05.2024. u 15:49
get url
text
Nakon što je kupac u Hrvatskoj u konzervi graha pronašao poveći komad štakora, reagirala je i Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. 
Naime, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) Agencija je  obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.
Kako je Agencija za sigurnost hrane BiH objavila na svojoj zvaničnoj stranici, radi se o smeđem grahu proizvođača Fiamma Vesuviana S.R.L., Via Pentelete 77, 80044 iz italijanskog grada Otavijano.
Sporni lotovi su: Lot L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.
Uvoznik/distributer u BiH je Bakalar Komerc d.o.o., Struge bb, Čapljina.
Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.
Iz Agencije dodaju da se obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.
Podsjetimo, prije nekoliko dana jedan kupac u Hrvatskoj doživio je nemali šok kada je otvorio konzervu smeđeg graha i u njoj vidio veliki komad štakora. 
Javio se Evropskom centru izvrsnosti potrošača (ECIP), odnosno njihovoj Facebook stranici "Halo, inspektore", gdje je objavljena i fotografija.
Reagirao je Državni inspektorat Hrvatske, ali i lanac Konzum, koji pod svojim brandom K plus plasira grah Garden good. Proizvođač je italijanska tvrtka Fiamma Vesuviana S.R.L.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.