open-navfaktor-logo
search
Tiče se i BiH
Košarac pozdravio odluku: Srbija dozvolila ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozdravio je današnju odluku Vlade Srbije o odobravanju kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.
20.04.2022. u 16:20
get url
text

Nakon što je Srbija uvela privremenu zabranu izvoza, novom odlukom Vlade Srbije dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara.

VEZANI TEKST - Jesu li poljoprivrednici s pravom nezadovoljni: Košarac naveo tri aktivnosti u pomoći proizvođačima

- Uvažavajući bratske i prijateljske veze sa Srbijom, tražili smo da BiH bude izuzeta od odluke o zabrani izvoza pomenutih poljoprivrednih proizvoda. Naša politika usmjerena je na interese i zaštitu domaćih poljoprivrednika. Zahvalni smo Srbiji na senzibilnom pristupu i ukupnoj pomoći, počev od vakcina protiv koronavirusa, isporuke gasa, pa do današnjeg odobravanja kvota za nastavak izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda - rekao je Košarac.

On je uputio apel zainteresiranim privrednicima iz BiH da nastave vanjskotrgovinski promet s kompanijama iz Srbije u skladu sa zaključcima i preporukama Vlade ove države.

Po njegovim riječima, nastavak vanjskotrgovinskog prometa sa Srbijom od ključnog je značaja za domaću privredu, budući da je ova država najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH u okviru Sporazuma CEFTA-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.