open-navfaktor-logo
search
Ostalo još opremanje
Kvesić: Mostar dobija dječiju bolnicu kakve nema u Evropi
Radovi na novoj zgradi Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar došli su do kraja, a ostalo je još opremanje prostorija te uređenje partera i ulaza.
01.10.2023. u 11:28
get url
text

Prema riječima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića, da su sredstva sa federalnog i kantonalnog nivoa prebačena na vrijeme, u novu zgradu su mogli useliti još prije tri mjeseca.

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ranije je donijela odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 13 miliona maraka za finansiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNK, a od tog iznosa sedam miliona namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti.

Ante Kvesić (FOTO: Fena)

- Nama je zbog korone i povećanja cijena na svjetskim tržištima Vlada FBiH prije osam, devet mjeseci dodijelila sedam miliona maraka za završetak građevinskih radova i to je taman ono što je zatvaralo cijelu priču. Da su ta sredstva, uz ona od kredita Hercegovačko-neretvanskog kantona od sedam miliona maraka za opremu ove klinike, prebačena na vrijeme, mi bismo prije tri mjeseca preselili u novu zgradu – naglasio je Kvesić.

Nažalost, kako dodaje, iz nekakvih čudnih razloga ta priča je još uvijek u ladici i jedne i druge institucije.

- Dakle, Federalna vlada nam još uvijek nije prebacila sedam miliona KM, čekaju rebalans, a kantonalna, isto tako još nije formirana, a i oni čekaju rebalans. Konkurs za opremu i namještaj smo još davno pripremili i sad smo ga i objavili, nadajući se da će se u narednih mjesec dana rebalans i usvojiti te da ćemo imati taj novac na dispoziciji, i onaj sa federalnog, a i sa kantonalnog nivoa. Ukoliko se te dvije stvari konačno dogode, ove godine ćemo biti unutar nove pedijatrije – ustvrdio je Kvesić.

FOTO: Fena

Nova zgrada pedijatrije ima pet etaža: suteren, prizemlje i tri sprata. U suterenu su smješteni tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, dok će u prizemlju biti prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti, te dnevna bolnica.

Stacionarni sadržaji pedijatrije bit će smješteni na prvom i drugom spratu, dječja hirurgija je također na drugom spratu, dok su stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja smješteni na trećem spratu.

- Riječ je o deset hiljada kvadrata nove savremene zgrade koja izgleda prekrasno. Unutar nje je 95 soba od kojih svaka ima jedan dječiji krevet, krevet za majku i sanitarni čvor. Znači, sve su jednokrevetne sobe, a u nekakvim ekstremnim, vanrednim uvjetima možemo ih pretvoriti u dvo ili trokrevetne sobe. Tu je i savremena intenzivna njega. To zbilja izgleda dobro i uistinu sam ponosan na ono što smo napravili – kaže direktor SKB-a Mostar.

Do sada je u izgradnju utrošeno oko 20 miliona maraka, a kada se uračunaju i sredstva koje trebaju uplatiti Federalna i Vlada HNK za opremu klinike, vrijednost ovog projekta iznosit će oko 34 miliona maraka.

Govoreći o značaju nove zgrade za Mostar i Hercegovinu, Kvesić ističe kako je sadašnja pedijatrija stara 70 godina i dosta neuslovna te da je jedan od svakodnevnih problema nedostatak prostora, pogotovo ako moraju zadržati majku uz dijete.

Naglašava kako Mostar s novom zgradom pedijatrije dobija dječiju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu.

- Sadašnja pedijatrija funkcionira na 1.500 kavdaratnih metara, a nova ih ima 10 hiljada. Obišao sam puno dječijih bolnica, takve nema u Evropi  – poručio je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.