open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Lejla Brčić nakon smjene u UO KCUS-a prozvala Fortu i rukovodtvo NS-a: Pogazile su se brojne crvene linije
Lejla Brčić iz Naše stranke, bivša ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo, na svojoj Facebook stranici je prozvala predsjednika Naše stranke Edina Fortu i odgovorne osobe iz NS nakon njene smjene u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
04.10.2023. u 17:26
get url
text

- Imajući u vidu da sam tokom dana dobila dosta novinarskih upita u vezi sa današnjom odlukom Vlade Federacije BiH o imenovanju v.d. članova Upravnog odbora KCUS-a, konkretno o razlozima mog razrješenja s ove funkcije, radi informisanja javnosti, ali i zaštite profesionalnog digniteta, odlučila sam se obratiti na ovaj način.

Kako sam, od donošenja odluka Senata UNSA o gubitku nastavničkog zvanja generalne direktorice KCUS-a, insistirala na donošenju odluka o pokretanju postupka razrješenja generalne direktorice, te kako je odbijanje donošenja takve odluke osnovni razlog razrješenja (sada već) ranijeg saziva UO KCUS-a, u upitima koje sam dobila, predstavnicima medija su nejasni razlozi za moje razrješenje - navela je Brčić.

U UO KCUS-a je, kako dodaje, imenovana nakon provedene konkursne procedure, a tokom perioda obnašanja funkcije, kako navodi, radila je i zastupala interese Kantona Sarajevo i postupala isključivo u skladu sa smjernicama Vlade KS, što, tvrdi, u svakom momentu mogu potvrditi premijer i resorni ministar.

- Današnja odluka je isključivo rezultat interesnih pobuda pojedinaca i to odgovornih lica Naše stranke. Već neko vrijeme traje moje neslaganje sa rukovodstvom, primarno sa predsjednikom Edinom Fortom, odnosno odlukama koje se donose i načinom na koji se donose, što je rezultiralo mojim ranijim povlačenjem sa funkcija iz organa i tijela kojima je pomenuti upravljao ili upravlja (sa pozicije ministrice pravde i uprave KS, iz Predsjedništva stranke itd.).

VEZANI TEKST - Koga je sve danas Vlada FBiH smijenila i "uhljebila"

Pogazile su se brojne crvene linije, što nije nešto s čime sam se mogla složiti i iza čega sam mogla stati. Sloboda mišljenja, a posebno odlučivanja u Našoj stranci je svedena na minimum, a oni koji dignu glas bivaju označeni kao otpadnici i neprijatelji. Jedan od posljednjih primjera je i odluka predsjednika Edina Forte da se raspusti OO Lukavac i zatvori kancelarija stranke u Lukavcu, zbog toga što je, vjerovali ili ne, općinski odbor Lukavac potpisao sporazum o saradnji sa NIP-om i SDP-om - navodi ona i dodaje:

- Dakle, predsjednik stranke raspušta (i zatvaranjem kancelarije gasi u potpunosti) lokalni odbor zbog sporazuma o saradnji sa strankama koje su naš koalicioni partner na svim nivoima?! Samo i isključivo iz razloga jer nije konsultovan! Slične odluke su ranije donesene u odnosu na OO NS u Mostaru i Goraždu. Brojni vrijedni i kvalitetni članovi su na takav način i otjerani iz stranke.

Nastavlja kako je upravo zbog njenog otvorenog neslaganja i sa ovakvim načinom vođenja stranke donesena i ova posljednja odluka o njenom isključivanju iz UO KCUS-a, iako, kaže, nijedan zakonski osnov ne postoji, nakon mjeseci borbe sa vjetrenjačama, samo sa jednim motivom – da (konačno) obavijestim rukovodstvo o istupanju iz članstva.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

- Donosioci odluke su naravno krenuli iz svoje perspektive – borbe za funkcije, cijeneći da će mi ovo biti važno i presudno za dalji status. Nijednu poziciju koju sam obnašala, pa tako ni mjesto u UO KCUS-a, nisam tražila, niti mi je važna u kontekstu ličnog napredovanja. Moj jedini cilj je bio da se ta institucija vrati građanima, da se, poštivanjem odluka nadležnih organa i važećih zakona, vrati povjerenje građana, kako u instituciju, tako i u vlast.

Dužnosti u UO KCUS-a sam tako i obavljala, i na to sam izuzetno ponosna, bez obzira na sve pritiske i neugodnosti koje sam doživljavala. Takvo postupanje je bila moja odluka i ta borba je bila dio mog ličnog ubjeđenja. U tom smislu, zahvaljujem se medijima koji su tokom mog obnašanja ove pozicije pratili rad UO KCUS-a i moj rad u tom tijelu i koji su vrlo korektno i objektivno informisali javnost o navedenom - istakla je.

VEZANI TEKST - Je li u Našoj stranci zabranjeno reći šta misliš: Zašto su kolege napale Lejlu Brčić?

Naravno, dodaje, odluku o istupanju iz stranke neće donijeti, jer se, kako kaže, u Našu stranku nije ni učlanila zbog Edina Forte ili bilo koga drugoga, nego zbog ideje i ideala u koje i dalje vjeruje, ma kako to naivno zvučalo.

- To je i dalje stranka koja ima sjajno članstvo, koja ima vrlo kvalitetne kadrove, koja zastupa ideje koje su u interesu ove države. Pojedinici koji su odstupili od ideala, u nekom momentu će se, sasvim sigurno, nositi sa posljedicama svog djelovanja. Na kraju, ne mogu, a da se ne zahvalim kolegama iz rukovodstva SDP-a i NiP-a, koji su u cijeloj ovoj situaciji nastupili krajnje korektno i stavili se u potpunosti na raspolaganje. Premijeru, resornom ministru i članovima Vlade KS zahvaljujem na dobroj saradnji u prethodnom periodu, a novoimenovanim v.d. članovima Upravnog odbora čestitam i želim sreću u daljem radu! - zaključila je Brčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.