open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni ugovorom
Ljekari u SBK večeras će odlučiti idu li u generalni štrajk
Zdravstveni radnici, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Srednjobosanskog kantona (SBK), večeras će na Skupštini Sindikata koja je zakazana za 18 sati, odlučiti da li će stupiti u generalni štrajk.
12.07.2022. u 10:45
get url
text

Kazao je to dr. Ivan Blažević, predsjednik, dodajući kako Sindikatu doktora medicine i stomatologije ne odgovara kolektivni ugovor koji je prošle sedmice potpisan između Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK.

VEZANI TEKST - Vlada SBK i Sindikat potpisali produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu

- Mi smo sinoć dobili dopis iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK sa ponudom koja je potpisana sa drugim sindikatom. Večeras ćemo se očitovati o tome i obavijestiti javnost. Iskreno, nama ne odgovara ono što se nalazi u tom kolektivnom ugovoru, pa će Skupštini na odlučivanje biti ponuđena i mogućnost generalnog štrajka. Prošle godine je drugi sindikat dobio povećanje od 0,1 na koeficijent, a mi smo zanemareni. Mi od 2016. godine nismo dobili bitnije povećanje satnice i koeficijenta, što je činjenica preko koje nećemo i ne možemo preći ako izuzmemo prošlogodišnje tzv. "kozmetičko povećanje" od pet feninga - istakao je dr. Blažević.

Podsjetimo, Ante Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK, i Armin Kukić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK, prošlog četvrtka potpisali su produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu do 1. jula 2023. godine.

Novim kolektivnim ugovorom zaposlenima u zdravstvu satnica sa dosadašnjih 2,40 bit će povećana na 2,60 KM, a za sve kategorije bit će povećan i koeficijent.

Ovo povećanje Vladu će, kako je kazao Matić, koštati 7,2 miliona KM.

VEZANI TEKST - Blažević: Ljekari iz SBK odlaze u Sarajevo jer su bolje plaće; Matić: Ne može tehničar imati primanje profesora

U neto iznosima najniža stručna sprema NK radnika bit će povećana za 16 posto, odnosno oko 80 KM, dok će u apsolutnom iznosu najveće povećanje imati ljekari, koji će imati oko 200 maraka ili 10 posto veće plaće. Kada je u pitanju kadar sa srednjom stručnom spremom, oni će imati povećanje od oko 120 KM.

No u doktorskom sindikatu kažu "kako je ovakvo povećanje neprihvatljivo ako se uzmu u obzir trenutna ekonomska i finansijska situacija u državi, te stalna poskupljenja svega što je potrebno za život".

- Mislim da smo dovoljno čekali. Naš cilj je da približimo iznos plaća koje dobijaju ljekari u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo jer imamo višemjesečni problem da nam zreli kadar iz SBK odlazi da radi u Sarajevo i Zenicu. Ljekari odlaze tamo gdje će dobiti veće plaće jer je SBK među najlošijim kada je riječ o visini ličnih dohodaka koje dobijaju ljekari – kazao je ranije za Faktor Blažević i dodao "kako je plaća specijaliste u Kantonu Sarajevo za minimalno 600 KM viša nego ona koju dobija njegov kolega u SBK".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.