open-navfaktor-logo
search
Čišćenje redova
Lukač najavio: Istraga ubistva Radenka Bašića proširit će se na neke pripadnike MUP-a RS-a
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač najavio je danas da će se uskoro, u sklopu istrage ubistva načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, na udaru naći i neki pripadnici MUP-a RS-a.
08.07.2022. u 14:19
get url
text

Bašić je ubijen 21. marta ove godine u 6.50 sati u prijedorskom naselju Pećani kad je iz stana pješke krenuo na posao, a upucan je u potiljak.

- U narednom periodu, dok se završe određeni procesi koje vodimo zajedno sa tužilaštvom, a na osnovu informacija koje imamo, pod udar će doći još osoba. Nažalost, i neki koji su pripadnici MUP-a RS-a, ali ovo je način i povod da čistimo naše redove od onih koji na bilo koji način sarađuju sa kriminalcima i dostavljaju im informacije iz MUP-a, kako bi im pomogli da izbjegnu hapšenje – kazao je Lukač.

Za ubistvo Bašića su osumnjičeni Aleksandar Miljatović i Igor Repajić, Miljatović kao direktni izvršilac, a Repajić za pomaganje u ovom krivičnom djelu.

Treći osumnjičeni za ovo ubistvo je Dalibor Railić zvani Dugi, a osumnjičen je da je organizovao i naručio ubistvo.

Prema ranijim saznanjima iz istrage, Miljatović je policiji navodno priznao izvršenje djela i istražiocima detaljno ispričao kako je ono isplanirano i počinjeno. On je navodno sa Railićem dogovorio da za 50.000 eura ubije Bašića.

Nezvanično, nakon ubistva u bjekstvu mu je pomogao Repajić.

Lukač je danas podvukao da će policija RS-a beskompromisno kazniti svakoga za koga utvrdi da ima kontakte, veze ili pomaže osumnjičenima za krivična djela, a da je njihov pripadnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.