open-navfaktor-logo
search
Mehanizam za deblokadu
Magazinović: Izbori će biti održani u predviđenom terminu, HDZ ih ne može zaustaviti
U povodu isteka roka za finansiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od HDZ-a Bosne i Hercegovine oglasio se šef kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović.
19.05.2022. u 09:13
get url
text

- Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore Centralnoj izbornoj komisiji, jasno je da blokada održavanja izbora od HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica. Klub SDP-a u državnom Parlamentu je prije više od godinu dana predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira da li je budžet usvojen ili nije - naveo je Magazinović i dodao:

- Još tada smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Zastupničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda. U ponedjeljak će se po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stječu se uvjeti da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u.

Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, veli Magazinović, "onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda".

- Izbori moraju i bit će održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije zaključio je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.