open-navfaktor-logo
search
Problem vakcina
Magazinović pitao Tegeltiju je li ga stid; Tegeltija: Hvala lijepo na pitanju, to je za drugu raspravu
Zastupničkim pitanjima posvećenim pandemiji, vakcinama i drugim aktuelnim problemima počela je današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
30.03.2021. u 13:36
get url
text

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH, pitao je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da li ga je stid.

- Da li vas je stid biti na čelu Vijeća ministara koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da voze i 1.000 kilometara da bi povećali šansu za život bližnjih vakcinišući se u susjedstvu umjesto da imaju pravo na to u svojoj zemlji – pitao je Magazinović Tegeltiju.

VEZANI TEKST - Osmanović: Umjesto da nabavlja vakcine, Tegeltija spava zimskim snom

Predsjedavajući Vijeća ministara se zahvalio na ovom pitanju, te je odbacio odgovornost.

- Hvala lijepo na pitanju, to je pitanje za neku drugu raspravu. Nisam sretan zašto su građani BiH, građani susjednih zemalja odlazili u Srbiju da se vakcinišu jer mi nismo osigurali dovoljan broj vakcina. Što se tiče mene i moje odgovornosti, koja se pokušava pripisati meni i mojoj partiji - to ne stoji. BiH je u ovom trenuktu osigurala 80.000 vakcina koje su stigle preko aktivnosti institucija – rekao je Tegeltija.

Tvrdi da je osnovni problem to da "farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore u vezi s nabavkom vakcina".

- BiH je u septembru potpisala ugovor, prije nove godine smo platili i od 1,3 miliona vakcina, isporučeno je samo 50.000, sa najavom da će biti nastavljena u aprilu iz sistema COVAX – dodao je Tegeltija.

On smatra da bi bilo dobro znati koliko je ljudi vakcinisano, koliko je utrošeno vakcina.

Magazinović mu je odgovorio da je slagao u januaru kada je rekao da se ide u nabavku vakcina, te ga pitao zna li razmjere ove katastrofe.

- Jučer su u BiH umrle 92 osobe. To je kao da tri puta u jednom danu svi iz ove sale umru. Je li vam to jasno – dodao je Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.