open-navfaktor-logo
search
Osim ministra finansija
Mandatar Edin Ćulov predložio kandidate za ministre u Vladi BPK Goražde
Mandatar za sastav nove vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov (Novi početak), danas je predsjedavajućem Skupštine BPK Muradifu Kanliću (SBB) dostavio prijedlog kantidata za ministre.
28.11.2022. u 13:59
get url
text

Kandidat za ministra privrede je Mithat Hadžiomerović (Nova politička inicijativa), ministra zdravstva, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Senad Čeljo (SBiH), ministra pravosuđa, uprave i radnih odnosa Nataša Danojlić (NiP).

Za ministra obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta predložena je Adisa Alikadić – Herić, Nusret Hubjer iz SDP-a kandidat je za ministra unutrašnjih poslova, Bojan Krunić (NGL) za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoline, a Avdo Mirvić (BH Demokrati) za ministra za boračka pitanja.

Prema riječima mandatara Edina Ćulova, kandidat za ministra finansija bit će poznat narednih dana.

- Za ministra finansija imamo više kandidata i koalicione stranke još nisu odlučile, tražimo najbolje rješenje, ali to će se definitivno znati prije naredne sjednice Skupštine koja je planirana iduće sedmice - kazao je Ćulov.

Naglasio je da će rad buduće Vlade biti fokusiran isključivo na projektima od značaja za građane.

- Ne želim ništa puno obećavati, ali imat ćemo jako puno projekata. Došao sam u Goražde da bismo nešto uradili jer ovako nije više išlo. Prioritet su isključivo projekti i, za razliku od dosadašnjeg perioda, javnost će biti potpuno upoznata i sa dešavanjima, naporima i radovima na tunelu Hranjen. Mislim da već imamo zaokruženu priču u vezi s Gradskom pijacom i peletarom, što će biti planirano i u novom budžetu, a o svim ostalim projektima kako iz FBiH tako i Evropske unije i brojnim međunarodnim projektima ćemo govoriti kada dođe vrijeme. Nadam se da će ih biti mnogo, međutim moramo imati prave, aktivne ljude koji žele raditi na njihovoj implementaciji - kazao je Ćulov.

Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić naglasio je da bi Vlada BPK Goražde trebala biti imenovana do kraja naredne sedmice.

- Shodno Poslovniku prijedlog mandatara je upućen prema nadležnim komisijama i nakon što one i kolegij Skupštine odradi svoj dio posla, nova Vlada BPK trebala bi biti imenovana krajem naredne sedmice. Pozitivna energija se vidi, koalicija formirana na programskim ciljevima gdje je potpisana i platforma želi da radi i doprinse razvoju kantona i stvaranju boljih uvjeta za život na Drini - kazao je Kanlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.