open-navfaktor-logo
search
Zgrada u parku
Mandić: Borba za Hastahanu niti je stala niti je izgubljena
Još se vode pregovori o tome hoće li Centralna banka BiH (CBBiH) početi sa izgradnjom zgrade za koju je kupila zemljište u parku Hastahana. , još se vode pregovori iako je Općinsko vijeće Centar još 2019. godine donijelo odluku o prodaji zemljišta.
14.03.2021. u 19:29
get url
text
Hastahana
Hastahana

Općinsko vijeće Centar još 2019. godine donijelo je odluku o prodaji zemljišta.

- Nakon što je konkursna Komisija jednoglasno izabrala pobjednika idejnog rješenja poslovnog objekta za potrebe CBBiH, prije nekoliko dana Općini Centar predat je idejni projekat, što je dopuna ranijeg zahtjeva za urbanističku saglasnosti za gradnju na parceli CBBiH, lokalitet Hastahana - saopćili su nedavno iz Centralne banke BiH.

Međutim, načelnik Općine Centar Srđan Mandić kaže da konačna odluka o Hastahani još nije donesena.

- U posljednji mjesec pojavilo se mnogo krivih tumačenja. Spreman sam izvještavati javnost o svim potezima načelnika pojedinačno, pa tako i o Hastahani. Prvi zvanični sastanak koji sam imao bio je sa predstavnicima inicijative Hastahana park, a nakon toga sam uputio zahtjev Senadu Softiću, guverneru Centralne banke, za sastanak. Taj sastanak je proizveo mnogo kontroverzi. Ono što mogu reći je da se trenutno nalazimo u fazi prikupljanja svih relevantnih informacija i nikakva odluka o Hastahani nije donesena – kaže Mandić.

Početak izgradnje neće ići bez saglasnosti općinske administracije i mi ćemo ispitati svaku mogućnost, dodaje Mandić.

- Načelnik Općine Centar neće sam donijeti odluku o izdavanju urbanističke saglasnosti. O tome će odluku donijeti Općinsko vijeće i građani. Ja samostalno neću ulaziti u priču oko Hastahane koja je zatečeno stanje prethodne administracije. Ne želim da preuzimam odgovornost za ono što je loše urađeno ranije. Ono za šta sam spreman preuzeti odgovornost jeste da zajedno sa vijećnicama i vijećnicima i sa javnošću zajednički odlučimo kako ćemo dalje postupati – kaže Mandić.

Načelnik vjeruje u kompromis i da su zajednička rješenja moguća.

- Ovdje su u pitanju državne institucije koje eventualno mogu imati nesporazume, što je čudno. Očekujemo da ćemo u jednoj atmosferi razumijevanja i tolerancije nastaviti razgovore. Mi smo guverneru Softiću ponudili alternativne lokacije za šta nismo naišli na razumijevanje. Iznijet ćemo i nove prijedloge i borba za Hastahanu niti je stala niti je izgubljena - kaže Mandić.  

Na sjednici Općinskog vijeća općine Centar 18. novembra 2019. godine podržana je odluka o prodaji dijela zemljišta u parku Hastahana. Centralna banka zemljište površine 2.290 kvadrata platila je 4,7 miliona maraka, a na ovoj lokaciji planira graditi poslovni objekt i parking.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.