open-navfaktor-logo
search
Federalne institucije
Mandić i šef Ureda WHO-a u BiH: Jedino ljekar može odlučiti ko će se testirati, nigdje u svijetu se ne radi samoinicijativno
O širenju koronavirusa i epidemiološkoj situaciji predviđeno je da na današnjoj press konferenciji govore federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky.
07.04.2020. u 12:02
get url
text

U Federaciji BiH do sada je testirana 3.771 osoba, 416 je potvrđeno da su pozitivni. U protekla 24 sata 451 osoba je testirana i potvrđeno je 45 novih slučajeva. Rezultati testiranja koja su u toku bit će poznati do kraja dana.

- U FBiH 64 pacijenta su hospitalizirana, od toga je šest teže oboljelih na respiratoru. Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih globalnih kriza u modernoj povijesti. Zdravstveni sistem je mobiliziran od januara i od tada donosimo naredbe i preporuke. U Federaciji BiH 16. marta je proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravljanju krizom preuzeo je Štab Civilne zaštite i od tada donose odluku. Krizni štab Ministarstva zdravstva ima samo savjetodavnu ulogu. Civilna zaštita razmotri preporuke koje mi dostavimo. Za sada upravljamo ovom krizom tako da želimo razvući pandemiju, želimo da nam se pojavi što manje oboljelih, da bi zdravstveni sistem mogao odgovoriti na taj broj oboljelih. Jedini izlaz su savjeti koje mi iz dana u dan ponavljamo – kazao je ministar Mandić.

Mandić je istakao da medicinske opreme nije nikada dosta.

- Na vrijeme smo reagirali da se zaštitna oprema nabavlja, trudimo se da je nabavimo. Ali ta se zaštitna oprema brzo troši. Da li je vrijeme da se Krizni štab Kantona Sarajevo mijenja, odgovor treba da da  Kanton Sarajevo. Mi smo odredili da ljekari uz saglasnost WHO-a određuju ko će se testirati, a ko neće. Već smo promijenili strategiju, dobili smo dovoljan broj testova. Nismo ni u jednoj situaciji rekli da štedimo na testovima. Niti jedna država nije dozvolila da neko dođe samoinicijativno na testiranje, ljekari svim ljudima sa respiratornim teškoćama mogu odrediti da se testiraju. Mi apeliramo da se radi što više testiranja – poručio je Mandić.

Ministar zdravstva je pojasnio da je federalni nivo na vrijeme reagirao prema zdravstvenim ustanovama da nabave zaštitnu opremu.

- Nikakav izgovor ne postoji da se pacijent ne pregleda, mora biti zaštitne opreme – naglasio je Mandić.  

Za protokol koji se trenutno primjenjuje, Mandić je kazao da očito ima neodgovornosti i problema u komunikaciji, ili pripadnosti nekoj zdravstvenoj ustanovi. Federalni nivo, istakao je, ne može se miješati u to, jer je odlučivanje na kantonima.

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Viktor Olsavszky rekao je da je na globalnom nivou situacija s pandemijom koronavirusa malo bolja.

- Kada govorimo o globalnom nivou, situacija je malo bolja. Postoji nada. Kada pogledamo Italiju i Španiju vidimo trend smanjenja novooboljelih, tako da mislim da smo na pravom putu - izjavio je Olsavszky.

Ističe da je WHO u Federaciji BiH zabilježio trend povećanja kapaciteta za testiranja na koronavirus.

- To će doprinjeti da donosioci odluka bolje upravljaju krizom i da krivulju rasta oboljelih od koronavirusa poravnaju kako ne bi imali naglo povećanje broja oboljelih. Osnovi cilj je izbjeći ubrzani rast broja oboljelih jer bi onda oni odjednom zauzeli sve raspoložive kapacitete u bolnicima - podvukao je.

Dodao je da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja koji je ovoga puta posvećen svim zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. 

- Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se testira što je više moguće. Ono što je važno jeste da ne postoji jedinstvena situacija, ili preporučena količina testiranja, svaka zemlja je drugačija. Testiranje na zahtjev nema nigdje u svijetu i takvo nešto nije preporučeno. I kada se osoba testira, ako je negativna, to nije certifikat zdravlja, i to ne znači da može hodati slobodno okolo i nije znak da ste apsolutno zdravi. Jedini ko može odlučiti o testiranju su doktori u skladu sa preporukama, strategijom i protokolu za testiranje. Ako simptomi nisu ozbiljni, preporuka je da osoba ostane u kućnoj izolaciji, ali znamo da se tok bolesti može pogoršati u roku od nekoliko sati ili dana, i zato je jako važno da ostanu u stalnom kontaktu sa ljekarima - piojasnio je Olsavszky.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.