open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Mandra: Bez obzira na Vulinove želje, granice BiH se neće pomjeriti ni milimetar
Poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o rješavanju "srpskog nacionalnog pitanja" kroz ujedinjenje svih Srba u jednu državu i podrška ideji pripajanja bosanskohercegovačkog entiteta RS Srbiji pokazatelj su stvarnog odnosa zvaničnog Beograda prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra.
19.04.2021. u 13:06
get url
text

VEZANI TEKST - Vučićev jastreb sve otkrio: Srbi trebaju imati jedinstvenu državu i sada hoće da nas spriječe

U izjavi za javnost Mandra navodi da s obzirom na učestalost ovakvih prijetnji i izostanak osuda, stječe se nepogrešiv dojam da je Vulin zapravo "trbuhozborac Aleksandra Vučića i reprezent stvarne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini".

- Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar, bez obzira na to koliko se Vulinu sviđala ideja o njihovom prekrajanju. Upravo zbog njega i njemu sličnih zagovaratelja velikodržavnih ideja koji maštaju o okupljanju svih Srba u jednoj državi su danas milioni Srba rasuti po cijelom svijetu, a hiljade njih svakodnevno trbuhom za kruhom odlazi u treće zemlje.

Takva politika koju danas zastupa Vulin mnogo je bliža okupljanju svih Srba u Njemačkoj, Austriji, SAD-u ili kod "tetke u Kanadi" nego u zamišljenim okvirima neke velikodržavne tvorevine koju su nekad nazivali "velikom Srbijom", a danas "srpskim svijetom" - ističe Mandra.

Posljednji pokušaj Vulinovih istomišljenika da riješe "srpsko nacionalno pitanje" nauštrb Bosne i Hercegovine, dodaje, neslavno je okončan, uz više od 100.000 mrtvih, milione raseljenih i višegodišnje zatvorske kazne idejnim tvorcima te ideje i onima koji su je pokušali sprovesti u djelo.

- Ako im to nije pošlo za rukom 90-ih, kada su na svojoj strani imali vojnu i logističku nadmoć, onda sigurno neće ni danas ni u budućnosti. Zato preporučujem i Vulinu i svima onima koji se zanose sličnim idejama da odustanu od njih jer je takva politika mnogo opasnija po Srbiju i srpski narod nego po Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet - navodi Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.