open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mehmedović o Escobarovoj izjavi: Građanska BiH nije moguća samo zato što su muslimani većina
- Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dejton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH - izjavio je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hrvatsku novinsku agenciju (HINA). 
27.11.2021. u 13:08
get url
text

Ecobar je u intervju za Hinu, rekavši da se Hrvati moraju osjećati ugodno u BiH, rekao ključnu stvar: Velikodržavni projekt Hrvatske i velikodržavni projekti na Balkanu se moraju osjećati ugodno i komotno u BiH ili Dayton neće uspjeti. Time je "sahranio Dayton" u nagradni projekt velikodržavnim projektima, smatra zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović (SDA).

VEZANI TEKST - Escobar: Sankcije za korumpirane pojedince, Hrvati u BiH se moraju osjećati sigurno i ugodno

- Bošnjaci se ne moraju niti mogu osjećati ugodno u BiH: Čović se može slikati sa Darijom Kordićem, obilježavati tvorevine koje su stvorile UZP pokrete, biti najbolji politički saveznik negatora genocida ... i biti zaštitnik zločina koji se licemjerno poklanja žrtvama u Aušvicu. Ali evidentno je da se ovakvim programskim izjavama definitivno zatvara prostor za gradjansku BiH i društvo uređeno poput SAD-a i otvara prostor za definitivno cementiranje ruskog modela.

Da li taj ustupak SAD-a ima veze sa Bjelorusijom i Ukrajinom? Da li se "kupuje" Vučić? Šaljite videa sa Bidenovim izjavama iz BiH. Pošaljite mu sve oko RS i Herceg- Bosne. Ili je izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte koji su konačno pred rušenjem BiH. BiH će možda i biti – ali tačno onako kako su je planirali UZP i zločinačko genocidni projekti.

Pozivam sve prijatelje BiH iz svijeta, pozivam sve Bosance i Hercegovce u SAD-u da počnu veliku akciju prema američkom predsjedniku Bidenu kako bi mu objasnilli da se u Bosni ne vidi razlika izmedju onog što govore predstavnici njegove administracije koji pohode Balkan i predstavnici Srbije ili Hrvatske. I Rusije.

VEZANI TEKST - Iz State Departmenta za Faktor: Palmer na kontakt listi Privredne komore Srbije, ali to nije sukob interesa

Gojko Šušak je pri posjetama HDZ-ovcima u Mostaru govorio da je njihov zadatak da izdrže i da će Herceg-Bosna opstati. I evo, uspjeli su, izdržali su. Imamo objavljeno da su američki diplomati na spisku konatakata lobista koje plaćaju Srbija i RS sa 40 miliona, imamo posjete i izjave Palmera iz Zagreba koje su dovoljno čudne da se zapitamo je li počela velika akcija za stvaranje BiH po volji samo dva naroda i po volji dvije države – Srbije i Hrvatske - navodi Mehmedović.

Želim reći ključnu stvar, dodaje Mehmedović, "građanska BiH nije moguća samo zato što su muslimani većinski. Da su Hrvati ili Srbi većinski, bila bi moguća".

- E sad dolazimo do ključne poruke: I SAD i EU imali su priliku od Bošnjaka, bosanskih i balkanskih muslimana napraviti novi pokret u svijetu koji će predstaviti model sekularnog građanskog društva kojeg čine većinski muslimani. Ecobar, Palmer ... ili ne shvataju ili to žele spriječiti.

Silajdžić je nedavno rekao da će ovi pregovori biti kraj rata. Onda izgleda da su Hrvatska i Srbija odnijele pobjedu. Da li to Biden zna? Neka se prisjeti svog intervjua iz posjete BiH tokom rata! Na kraju, najveće žrtve udruženih zločinačkih pothvata i genocida trebaju ugađati kreatorima zločinačkih politika. Hrvaska ni Srbija nikad se nisu ogradili od svojih zločina u BiH. A danas im mora biti ugodno.

VEZANI TEKST - Adem Zalihić: Dvije godine zatvora ubici moga oca Alije u Mostaru 1993. je sramotna presuda

Kako ugoditi Luki Barušiću koji je ubio Aliju Zalihića 1993, u Mostaru? Tako što će ga HDZ-ovo sudstvo osuditi na dvije godine zatvora a on neće odležati ni toliko. Tako se Hrvati ugodno osjećaju u Mostaru i BiH. To je poruka Bošnjacima, i kako ih Dodik zove – muslimanima da bi se dodvorio EU populistima.

Zato pozivam na akciju prijatelja BiH, saveznika BiH i diplomata prijatelja BiH da sin Alije Zalihića dobije priliku da, oči u oči, objasni Bidenu kako zaista efikasno ugoditi Hrvatima u BiH. On je to gorko spoznao na primjeru svog oca.

Pomozite nam da Adem Zalihić Bidenu kaže istinu kako da se velikodržavne politike, čuvari tradicije UZP i genocida, ugodno osjećaju u BiH - napisao je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.