open-navfaktor-logo
search
Učestvovale i škole
Merhamet u Hercegovini prikupio više od 84.000 KM pomoći za Tursku i Siriju
Regionalni odbor Merhameta Mostar uspješno je realizovao akciju prikupljanja novca u saradnji sa obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje su prikupile ukupno 65.765,45 KM.
07.03.2023. u 08:28
get url
text

Prikupljanje novca provedeno je uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a akciju je podržalo četrnaest osnovnih, četiri srednje škole i Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Narodno pozorište Mostar, Centar za edukaciju CERIT, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i brojni građani svojim prilozima i uplatama na račun također su podržali akciju u iznosu 6.250 KM, saopćio je Merhamet Mostar. Putem Merhametovih humanitarnih kasa u tržnim centrima prikupljeno je više od 12.000 KM.

U Mostaru su se ovoj humanoj misiji pridružile osnovne škole "Omer Maksumić" Podvelež, Zalik, Blagaj, Drežnica, Vrapčići, Gnojnice, Bijelo Polje, IV i VI osnovna škola, te Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola, Mašinsko saobraćajna škola, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i Srednja ugostiteljsko-turistička škola Mostar. Akciju je podržala OŠ "Fra Didaka Buntića" u Čitluku, zatim OŠ Čapljina, Prva i Druga osnovna škola Konjic i OŠ "Alija Isaković" iz Prozora.

Prikupljeni novac bit će objedinjen sa ukupnom sumom prikupljenog novca na nivou Merhameta u Bosni i Hercegovini.

- Prezadovoljni smo odzivom obrazovnih ustanova kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i saradnji. Također, zahvaljujemo se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i svim ostalim ustanovama, organizacijama i građanima koji su iskazali svoju solidarnost i podržali naša nastojanja da prikupimo što je moguće više sredstava kako bismo zajednički pomogli u saniranju posljedica u područjima Turske i Sirije koje su pogođene zemljotresom - izjavio je Adnin Hasić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.