open-navfaktor-logo
search
SDS neće doći
Miličević poručio Stavandiću: Sutrašnji sastanak je samo traženje alibija jer izlazite na izbore koje je raspisao CIK
Podsjećam vas i da je Željka Cvijanović izjavila da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisao CIK, poručio je Miličević
AUTOR: Faktor
19.05.2024. u 12:56
get url
text
Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću u kojem ga je obavijestio da SDS neće uzeti učešće u sastanka koji je zakazan za sutra, na temu – konsultacije o Izbornom zakonu RS i dogovor o nastupu na ovogodišnjim izborima.
On je detaljno obrazložio razloge zašto je SDS odbio poziv za sastanak:
- Prvi razlog je to što vladajuća većina nikada nije ispoštovala zaključke Narodne skupštine koje smo često i zajedno donosili, a koji se odnose na zaštitu interesa RS u institucijama BiH.
Nikada niste prihvatili naš zahtjev da raspravljamo o Informaciji o kršenju zaključaka Narodne skupštine koji su od suštinske važnosti za vitalne nacionalne interese RS i srpskog naroda. Sve što smo zajedno dogovarali u Banjoj Luci, prekršili ste u Sarajevu. Tim ste uništili povjerenje u institucije, ali i smisao bilo kakvih razgovora na relaciji vlast – opozicija.
Drugo, vjerujem da vam je poznato da je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić donio instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH u drugom kvartalu i njom odobrio Centralnoj izbornoj komisiji sredstva za provođenje lokalnih izbora, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucije BiH koje je nametnuo Christian Schmidt.
Podsjećam vas i da je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila 10.maja da će se SNSD prijaviti na izbore koje je raspisao CIK.
Dakle, vi ste odluku već donijeli i po ko zna koji put odustali od onog što ste usvojili u Skupštini, a sazivanje sastanka vam je samo traženje alibija. Mi vam ne trebamo da javnosti saopštite da idete na izbore koje je raspisao CIK. Sami ste odlučili, sami i saopćite - napisao je Miličević.
Zbog svega, navodi on, SDS ima opravdane sumnje u iskrenost namjere vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da do kraja sprovede proceduru usvajanja Izbornog zakona RS.
Ukoliko zakon bude usvojen, Miličević je navao uvjete i zatražio održavanje izbora za sve nivoe vlasti u RS-u.
-Kao državotvorna stranka koje je, zajedno sa srpskim narodom, politički tvorac institucija RS, ali i kao legalisti, uvijek smo i uvijek ćemo, za razliku od aktuelne vlasti, stajati iza svih zakona i odluka koje donese Narodna skupština a koje su u interesu zaštite RS-a. To važi i za Izborni zakon RS ukoliko od njega ne odustanete i on stupi na snagu.
Nema potrebe da razgovaramo o zakonu čiji ste tekst kreirali bez opozicije i već usvojili, nego očekujemo da postupite po njemu kada on bude objavljen u ''Službenom glasniku Republike Srpske'' i da Republička izborna komisija tada raspiše izbore. Zajedno sa tim izborima tražimo i sljedeće:
1. Zbog politički i ekonomski teške situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska da zajedno sa lokalnim izborima budu održani i izbori za predsjednika Republike Srpske i NSRS.
2. Kako bi izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, tražimo da omogućite jednak tretman vlasti i opozicije na Javnom radio-televizijskom servisu RTRS.''
Na kraju pisma, predsjednik SDS-a se osvrnuo na Stevandićevu izjavu kako je ''nedolazak na sastanak dokaz saradnje sa strancima'':
- Da li vas je makar malo sramota da to kažete SDS-u koji se našao na do sada najjačem udaru stranaca i vaših ''patriotskih stranaka'' iz vlasti zbog kojih ste SDS-u ukinuli račun da biste nas spriječiti da učestvujemo na izborima , što vam neće uspjeti- poručio je Miličević. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.