open-navfaktor-logo
search
Saopćio Stevandić
Za ponedjeljak najavljen sastanak predsjednika svih političkih stranaka u RS-u o učešću na izborima
AUTOR: Fena/RTRS
16.05.2024. u 17:56
get url
text
Predstavnici koalicionih partnera u Republici Srpskoj dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, nakon sjednice koalicionih partnera, pozvao je sve na sastanak u ponedjeljak, u 14 sati.
- Vidjet ćemo kakav stav će zauzeti, a onda od toga zavise dalji koraci - izjavio je  Stevandić.
Sastanku koalicije danas su prisustvovali lideri SNSD-a, US-a, SP-a, NPS-a - Milorad Dodik, Nenad Stevandić, Petar Đokić, Darko Banjac i predstavnica DEMOS-a Spomenka Stevanović.
Vijeće naroda RS-a nije postiglo danas dogovor oko Izbornog zakona RS-a i na snazi je veto na Zakon koji je uložio Klub bošnjačkog naroda.
Narodna skupštna RS-a je usvojila Izborni zakon u aprilu nakon što je visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaje vlast u RS-u, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.
Centralna izbrona komisija (CIK) BiH raspisala je lokalne izbore po izmjenama Izbornog zakona BiH koji treba da budu održani 6. oktobra ove godine.
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović još ranije rekao da će ova stranka izaći na izbore po pravilima koje je naložio CIKBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.