open-navfaktor-logo
search
Uz mjere opreza
Ministar Krivić obradovao maturante u KS: Maturske večeri se mogu organizovati
Anes Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, danas je poručio maturantima da bi mogli održati proslavu svoje mature, jer su se stekli uvjeti, ali uz mjere opreza.
31.05.2020. u 18:12
get url
text

- Imamo puno upita roditelja učenika iz osnovnih i srednjih škola u vezi proslave mature, iako Ministarstvo obrazovanja nije direktno nadležno za organizaciju maturskih večeri, već direktori škola. Na snazi je odluka kojom je ukinuto stanje nesreće i konsultovao sam se sa Zavodom za zdravstvo KS, koji su rekli da će pratiti preporuke Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Ako znamo da u preporukama piše da u zatvorenom prostoru može boraviti do 100 osoba uz poštivanje epidemioloških mjera i u otvorenom prostoru do 300 osoba, smatrali smo korisnim, budući da imamo upite od direktora škola i učenika da sastavimo obavijest o mogućnosti održavanja proslave matura – pojasnio je ministar Krivić za Faktor.

Pošto je odluka o kojoj sam govorio na snazi od danas, sutra je zakazana i sjednica Vlade KS i vjerujem da ćemo uputiti svim školama obavijest, da direktori škola mogu organizirati maturske večeri ukoliko to budu željeli. Po dosadašnjim preporukama Zavoda za javno zdravstvo zaključio sam da se maturanti mogu na vrijeme organizirati za proslave mature, dodao je Krivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.