open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Ministar Podžić posjetio kadete i pripadnike OSBiH koji se školuju u Turskoj
Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom odbrane Sifetom Podžićem, je nizom aktivnosti u Ankari i Istanbulu nastavila sa realizacijom programa službene posjete Republici Turskoj.
05.03.2021. u 13:04
get url
text

Ministar Podžić je u srijedu u pratnji ostalih članova delegacije posjetio Kopnenu vojnu akademiju Oružanih snaga Republike Turske u Ankari, gdje se sastao sa zvaničnicima ove obrazovne ustanove, kao i sa našim kadetima. Delegacija MO i OSBiH je danas posjetila i Nacionalni odbrambeni univerzitet i Akademiju zračnih snaga Republike Turske u Istanbulu, gdje se ministar Podžić sastao sa našim kadetima i pripadnicima OSBiH koji se školuju u tim ustanovama.

Tom prilikom ministar Podžić je istakao: "Činjenica da ste nam omogućili najveći broj mjesta za školovanje naših kadeta u inostranstvu i da pokrivate sve troškove vojnog školovanja potvrđuje prijateljski odnos Republike Turske prema Oružanim snagama BiH, a samim tim i državi Bosni i Hercegovini, na čemu sam vam izuzetno zahvalan."

Trenutno se u Republici Turskoj na školovanju nalaze 92 osobe, od čega 75 kadeta OS BiH i 17 pripadnika OSBiH koji pohađaju različite vrste kurseva, komandno-štabnih škola i drugih vrsta specijalističkih obuka.

Kopnenu Vojnu akademiju u Ankari pohađa ukupno 60 kadeta, od kojih se fizički u Republici Turskoj nalaze 34 kadeta, dok njih 26 pohađa nastavu putem online-platforme. Vojnu zrakoplovnu akademiju u Istanbulu pohađa ukupno 16 kadeta, od kojih se trenutno devet (9) kadeta nalazi u Istanbulu, a šest (6) kadeta ove akademije prati nastavu od kuće putem online-platforme.

Ministar odbrane BiH od naših kadeta je zahtijevao visok stepen odgovornosti i profesionalizma u toku školovanja, u znak zahvalnosti za ovakvu vrstu pomoći, uz konstataciju da sa njihovim kvalitetnim vojnim obrazovanjem ne samo da jačamo personalne i profesionalne kapacitete OSBiH, nego da svaki pojedinac ima i ličnu korist. Posebno se interesirao za probleme sa kojima se susreću tokom školovanja i izrazio opredjeljnje Ministarstva odbrane BiH da se preduzmu određene mjere i radnje s ciljem poboljšanja uslova školovanja.

Tokom službene posjete Republici Turskoj, delegacija MO i OSBiH je posjetila i Ambasadu Bosne i Hercegovine BiH u Ankari, te sjedište Direktorata odbrambene industrije Republike Turske, također u Ankari, te vojni muzej u Istanbulu. Delegacija MO i OSBiH svoju službenu posjetu Republici Turskoj završava sutra, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.