open-navfaktor-logo
search
Prate situaciju
Ministarstvo: Afrička svinjska kuga potvrđena na 42 imanja u RS-u, uklonjeno više od 1.200 svinja
Ukupan broj imanja na kojima je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja je 42, nakon što je na još četiri lokacije potvrđeno prisustvo ovog virusa, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.
03.07.2023. u 09:36
get url
text

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Čađavica Donja, Magnojević Gornji, Dragaljevac Gornji, Dragaljevac Donji i Dragaljevac Srednji, i nije proširena na druge općine, ističu iz Ministarstva.

- Prema do danas dostavljenom izvještaju od lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1.232 svinje sa 29 zaraženih imanja - naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo će, kako najavljuju, nastaviti redovno pratiti situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

- Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

VEZANI TEKST - Širi se afrička kuga svinja u BiH: Otkriveni novi slučajevi u još dva grada, zabranjeni sajmovi i pijace

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme. Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji RS-a i naredni period je akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja - saopćilo je Ministarstvo.

Afrička kuga svinja se iz Bijeljine proširila na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Bosanskom Šamcu i Brčkom, potvrdio je za "Nezavisne" prije nekoliko dana Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.