open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Ministarstvo privrede će transparentnim radom vratiti povjerenje građana
Za podršku razvoju poljoprivrede ove godine panirano je izdvajanje šest miliona KM, dok će se naročito ulagati u razvoj IT sektora
17.07.2019. u 16:28
get url
text

Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo i vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća ZOI’ 84 Kenan Magoda, Uprave za šumarstvo Edib Hamzić, Sarajevo - šuma Amir Joldo i Veterinarske stanice Nirves Bulaja prezentirali su danas zatečeno i trenutno stanju u ovim preduzećima.

Ministar Bašić je istakao kako je u proteklom periodu pokrenut i realiziran novi koncept podrške maloj privredi u vidu poticaja u iznosu od 4,4 miliona KM, te dva miliona za zapošljavanje mladih.

Ministar privrede KS Haris Bašić 

On je istakao da je cilj Ministarstva i Vlade KS da se poveća transparentnost i angažovanosti na procesima dodjela svih vrsta poticaja.

- U komisiji koja će raditi alokaciju i odabir najboljih za dodjelu sredstava iz oblasti male privrede bit će sedam ljudi, od toga jedna iz Ministarstva privrede, jedna iz Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta, nekoliko osoba iz nevladinog sektora i eminentnih profesora Ekonomskog fakulteta. Prošle godine su bile 33 aplikacije, a danas ih imamo više od 100. Čini mi se da se pojavilo malo veće povjerenje u cjelokupan proces koji je proteklih godina bio kompromitiran dodjelom sredstava tajkunima bliskim vladajućim strukturama – kazao je Bašić.

Za podršku razvoju poljoprivrede ove godine panirano je izdvajanje šest miliona KM, dok će se naročito ulagati u razvoj IT sektora, te je za stipendiranje studenata Elektrotehničkog fakulteta izdvojeno 280.000 KM.

Ministar je naglasio i da se finaliziraju pregovori oko izgradnje dvije hidrocentrale, vrijednih 30 miliona KM na području općine Ilijaš.

V. d. direktora ZOI' 84 Kenan Magoda kazao je da je nova uprava zatekla blokirane račune, frizirane izvještaje i kolaps u svim segmentima poslovanja preduzeća, od problema sa veritkalnim transportom do spornih zapošljavanja.

V.d. direktora ZOI'84 Kenan Magoda

Istakao je da će se preduzeti sve aktivnosti kako bi se zatečeno stanje saniralo, a da se radi na novim projektima.

Planirano je, prema njegovim riječima, da se osvijetli skijaška staza na Bjelašnici, zatim da se staze prošire te da se ina Igmanu i Trebeviću ponudi nešto više.

Šumski potencijal u KS, prema riječima čelnih ljudi Sarajevo šuma i Uprave za šumarstvo procjenjuje se na vrijednost od 360 miliona KM.

V. d. direktora Sarajevo – šuma Amir Joldo

V. d. direktora Sarajevo – šuma Amir Joldo kazao je da je velika odgovornost upravljati i čuvati potencijale šuma te da je neophodno stavljati ih u funkciju turističkih ponuda kroz ambijentalna uređenja i parkove prirode.

Brojne nepravilnosti u finansijskom poslovanju zatečene su i u radu Veterinarske stanice, istakao je v.d. direktora Nirves Bulaja. Kazao je da je zatekao neisplaćene plaće, neizmirene obaveza prema dobavljačima, kršenje zakona o javnim nabavkama te velika kreditna zaduženja.

V.d. direktora Veterinarska stanica Nirves Bulaja

- Trenutna uprava radi na sanaciji takvog stanja, a do kraja ove godine planirano je i okončanje svih pripremnih radnji za izgradnju azila za pse u Prači – kazao je Bulaja.

Edib Hamzić, v. d. direktora Uprave za šumarstvo, kazao je da ni u ovom sektoru stanje nije najbolje.

- Najveći problem je nedostatak čuvara šuma, zatim kontrolora rada čuvara. Nemamo ni nadzor nad šumama u dane praznika, vikendom niti noću. Zato je potrebno povećati broj uposlenih – kazao je Hamzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.