open-navfaktor-logo
search
Saopćili
Ministarstvo zdravstva KS dalo prijedlog u vezi izdavanja uputnica za specijalističke preglede
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poslalo je obavijest svim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo o načinu olakšavanja procesa pregleda kod doktora medicine specijalista, saopćeno je iz Pres službe KS.
07.06.2023. u 18:38
get url
text

Navodi se da su "u posljednje vrijeme primijetili porast nezadovoljstva pacijenata koji su opterećeni administrativnim procedurama pri izdavanju uputnica za specijalističke preglede".

- Zdravstveno stanje pacijenta, koji je upućen na pregled kod specijaliste od strane svog doktora porodične medicine, često zahtijeva dodatne preglede kod drugih specijalista iz različitih medicinskih oblasti. Prema dosadašnjoj praksi dolazilo je do nepotrebnog gubitka vremena za pacijente, produžavanja vremena dijagnostike i odgađanja početka njihovog liječenja.

Zbog navedenog, Ministarstvo zdravstva kontaktiralo je sve zdravstvene ustanove i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, te dalo prijedlog da doktor medicine specijalista koji prvi pregleda pacijenta i na temelju svog nalaza preporuči pregled kod drugog specijaliste, izda elektronsku uputnicu za taj preporučeni pregled, bez potrebe da se pacijent vraća svom doktoru porodične medicine.

Primjenom ovog novog pristupa, svaka posjeta pacijenta specijalisti bit će evidentirana u zdravstvenom informacionom sistemu, zajedno s nalazima. Doktor porodične medicine će imati uvid u kompletno kretanje pacijenta, a vrijeme postavljanja dijagnoze i početak liječenja bit će značajno skraćeni.

Ministarstvo prepoznaje važnost olakšavanja pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi za sve pacijente. Na ovaj način želimo poboljšati iskustvo pacijenata, smanjiti administrativne prepreke i osigurati brži put do potrebnih specijalističkih pregleda.

Pozivamo sve zdravstvene ustanove da provedu potrebne promjene u skladu s novim smjernicama - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.