open-navfaktor-logo
search
Uputili Inicijativu
Ministarstvo zdravstva KS pisalo federalnom nivou; Hasanović: Zabranite solarij mlađima od 18 godina ili ćemo mi
Ako u normalnom vremenskom periodu ne budu reagovali, Ministarstvo zdravstva će, na nivou Kantona Sarajevo donijeti određeni akt kojim ćemo mlađima od 18 godina zabraniti upotrebu solarija, kaže ministar dr. Enis Hasanović
AUTOR: A. S.
22.05.2024. u 19:08
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo danas je uputilo Inicijativu prema Federalnom ministarstvu zdravstva da se mlađima od 18 godina u Federaciji Bosne i Hercegovine zabrani upotreba solarija.
Kako je za Faktor kazao dr. Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, "neophodno je da Federalno ministarstvo zdravstva što prije razmotri i usvoji Inicijativu, te pokrene proceduru donošenja potrebne zakonske legislative, ali i da kvalitetnije reguliše upotrebu solarija uvođenjem obaveze ispunjavanja obrazaca i vođenja evidencije o njegovim korisnicima".
Dr. Enis Hasanović
FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KS
Hasanović ističe kako je Ministarstvo reagiralo nakon što su sa predsjednicom Euromelanoma u BiH, prim. mr. sci. dr. Hane Helppikangas Hunara, razgovarali o nužnosti donošenja jednog ovakvog zakona. 
- Ovo je apsolutno opravdana Inicijativa, jer bi se donošenjem zakona zaštitilo zdravlje građana FBiH, naročito mladih. Upotreba solarija okidač je za nastanak karcinoma kože koji odnosi živote, i iz godine u godinu, sve je veći postotak oboljelih - navodi Hasanović.
Kaže kako je sada na potezu Federalno ministarstvo zdravstva.
- Mi od Federalnog ministarstva zdravstva tražimo i neke druge stvari, za koje su oni nadležni, nažalost ne dobijamo odgovore. Što se tiče zabrane solarija, mi smo kompletan materijal pripremili i uputili ga, što znači da je sve spremno za donošenje zakona. Dat ćemo im vremena naravno, ali ako u normalnom vremenskom periodu ne budu reagovali, Ministarstvo zdravstva će na nivou Kantona Sarajevo donijeti određeni akt kojim ćemo mlađima od 18 godina zabraniti upotrebu solarija. Po tom pitanju kontaktirali smo i Ministarstvo pravde i uprave KS i pitali ih - koje su naše mogućnosti, jer se, prilikom donošenja zabrana i uredbi, moramo pozvati na neki zakon. Još nemamo konačan stav kako bismo to uradili, ali ćemo se potruditi da ga dobijemo - naglasio je Hasanović.
Prim. mr. sci. dr. Hane Helppikangas Hunara
FOTO: FAKTOR
Helppikangas Hunara kaže kako je u Inicijativi zatraženo da i odrasli, prije upotrebe solarija, "obavezno ispune upitnik i daju svoj potpis da na vlastitu odgovornost koriste solarij".  
- Zabranom upotrebe solarija mlađima od 18 godina, spasit ćemo mnoge od obolijevanja, a  odrasli će morati pročitati informativni list o rizicima i samovoljno potpisati da ipak žele koristiti solarij i pored rizika - naglasila je  Helppikangas Hunara.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svake godine u svijetu bilježi se 132.000 novih slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože i više od dva miliona drugih oblika raka kože. Većina tih slučajeva je posljedica pretjeranog izlaganja ultraljubičastim zracima. 
- WHO je apelovala da se zabrani korištenje solarija za mlađe od 18 godina, te je ove upute u formi zakona usvojio već veliki broj zemalja Evropsake unije, Brazil, Australija, ali i bosanskohercegovački entitet RS. Federacija BiH nema ovakve pravne propise, kao ni Brčko Distrik. Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da je solarij štetan poput ispijanja čaše arsena, koji je jak hemijski element i čije su soli izazivači raka. Navode da je boravak u solariju svrstan u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma. Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godina života koriste kvarcne lampe, za 75 posto povećavaju šanse za dobijanje melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.  Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da godišnje u svijetu blizu 66.000 ljudi umire od malignih melanoma ili neke druge vrste raka kože, ističući posebnu opasnost od pretjeranog izlaganja sunčevima zracima i korištenja solarija, naročito za mlade - kazala je Helppikangas Hunara.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.