open-navfaktor-logo
search
U posjeti MOBiH
Ministrica Lambrecht: BiH može računati na podršku Njemčke, važno produžiti mandat Misije EUFOR-a
Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht izjavila je danas u Sarajevu da se evropske vrijednosti moraju braniti svuda, pa i na zapadnom Balkanu, a da Bosna i Hercegovina može računati na podršku Njemčke.  
04.05.2022. u 20:52
get url
text

Nakon sastanka s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, Lambrecht je istakla da njena zemlja želi stabilan zapadni Balkan i zato žele da vide regiju na putu približavanja EU i NATO-u, u čemu žele biti pouzdan partner.

- Ukoliko dođe do nekih opasnosti ili rizika, želimo zajedno da se borimo - potcrtala je Lambrecht.

Dodala je da su decenijama radili na regionalnoj stabilnosti i da je postignuto dosta dobrih stvari, što ne smije biti izgubljeno.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-a, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje ona bude prenijela parlamentu svoje zemlje.

- Ne smijemo dozvoliti da dođe do destabilizacije BiH i potcrtavamo našu spremnost na podršku obuci osoblja Oružanih snaga BiH, školovanju kadrova i osposobljavanju lokacija OSBiH - rekla je Lambrecht.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je nakon sastanka s njemačkom ministricom Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU-a.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

- Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, saglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine - rekao je Podžić.

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje. 

- Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU-a i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a - naveo je Podžić.

Dodao je da su se saglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini. 

- Kroz program "Berlin+" i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25  godina mira u BiH bude narušeno - potcrtao je Podžić.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbarni Evrope.

- A ako bude trebalo, tu smo - naglasio je Podžić.

Delegacija Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministricom Christine Lambrecht, boravi danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.