open-navfaktor-logo
search
Geopolitički analitičar
Muhasilović o sukobima na Bliskom istoku: Izrael je gnjevan, može uslijediti genocid nad Palestincima
Geopolitički analitičar Jahja Muhasilović komentirao je za Faktor posljednja dešavanja na Bliskom istoku, ističući da bi posljednji sukob mogao biti uvertira u genocid nad palestinskim narodom.
09.10.2023. u 15:14
get url
text

VEZANI TEKST - Izrael najavio potpunu blokadu Gaze: Neće biti struje, hrane, vode, goriva, to je dio rata protiv "ljudi-zvijeri"

Ono što je specifično za ovogodišnju operaciju koje se vodi s obje strane jeste da, kaže Muhasilović, izraelska vojska ima ogromne gubitke. Prema njegovom mišljenju, nakon što je Hamas neutralizirao izraelske sisteme reagovanja vidljivo je da izraelska vojska nije toliko jaka kao što se mislilo, odnosno da nije nepobjediva.

- Ovo može biti uvertira, s obzirom na gnjev koji je izazvan u izraelskom rukovodstvu, u genocid koji bi mogao uslijediti protiv Gaze i palestinskog naroda jer vidimo iz izjava izraelskih zvaničnika i vojnog rukovodstva da su odlučili udariti kao nikada do sada. Intenzivno traje bombardovanje Gaze i konstantno raste broj žrtava palestinske strane - kazao je Muhasilović.

Vrlo je zanimljivo, ističe, što su se u ratna dejstva protiv Izreala uključile i druge strane, u prvom redu Hezbolah "što govori da bi Iran mogao stajati iza ovoga iako se on od toga ograđuje".

- Iran je zaprijetio da će ukoliko bude napadnut izazvati regionalni sukob i da će gađati Izrael sa teritorija Libana, Sirije, Jemena i Iraka. To bi definitivno bio uvod u regionalni sukob.    

VEZANI TEKST - Broj ubijenih u izraelskim napadima na Gazu povećan na 436: Ubijeno 91 dijete, 61 žena

Mislim da će narod u Gazi nastradati u velikoj mjeri, možda kao nikada do sada, a s druge strane ako se još aktera sa Bliskog istoka uključi u ovaj rat, mogli bi na snazi imati regionalni sukob, naročito ukoliko se Iran osjeti ugrožen – poručio je Muhasilović.

Kao rješenje izraelsko–palestinskog sukoba mnogi su predlagali Two-state Solution, odnosno Izreal i Palestinu kao odvojene države.

- Izrael je to ignorisao. Također, Izreal dozvoljava intenzivno naseljavanje Izraelaca u pojasu Zapadne obale što je ignorisanje međunarodnog prava i prava Palestinaca da imaju svoju nezavisnu državu. Treba obratiti pažnju na ono što će se desiti sa vladom Benjamina Netanyahua.

Predviđam da će doći do rasta desnice u Izraelu. Ukoliko Netanyahu politički preživi ovu krizu, ukoliko ne bude svrgnut s vlasti, doći će do autokratizacije izraelske politike što će se negativno reflektovati na Palestince - zaključio je Jahja Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.