open-navfaktor-logo
search
Saopćio ministar odbrane
Izrael najavio potpunu blokadu Gaze: Neće biti struje, hrane, vode, goriva, to je dio rata protiv "ljudi-zvijeri"
Izrael je najavio da će "potpuno" blokirati Gazu, uključujući zabranu dostavljanja hrane, govoriva, kao i struje i vode palestinskom stanovništvu u tom području.
09.10.2023. u 12:23
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku ne obazirući se na patnje palestinskog naroda

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant najavio je "potpunu opsadu" Gaze, rekavši da će vlasti prekinuti struju i blokirati ulazak hrane i goriva.

Gallant je ovaj potez opisao kao dio rata protiv "ljudi-zvijeri", prenosi Al Jazeera.

- Uspostavljamo potpunu opsadu Gaze... Bez struje, bez hrane, bez vode, bez plina, sve je zatvoreno - rekao je Gallant u video izjavi, misleći na prepunu enklavu u kojoj živi 2,3 miliona ljudi. 

Izrael i Egipat uveli su različite nivoe blokade Gaze otkako je Hamas preuzeo vlast od rivalskih palestinskih snaga 2007. godine.

Ranije je glasnogovornik Hamasa Abdel-Latif al-Qanoua telefonom rekao agenciji Associated Press da su borci Hamasa nastavili borbu izvan Gaze i da su zarobili još Izraelaca u ponedjeljak ujutro.

On je rekao da grupa ima za cilj osloboditi sve palestinske zatvorenike koje drži Izrael. 

VEZANI TEKST - Broj ubijenih u izraelskim napadima na Gazu povećan na 436: Ubijeno 91 dijete, 61 žena

Pojas Gaze, poprište novog rata s Izraelom, palestinska je enklava u rukama pokreta Hamasa koja se desetljećima teško nosi s nasiljem i siromaštvom.

Na sjeveru i istoku graniči s Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat. To je skučeni teritorij od 360 kvadratnih kilometara, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

U Pojasu Gaze živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6.000 stanovnika po kvadratnom kilometru, što je jedna od najvećih gustoća naseljenosti na svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.