open-navfaktor-logo
search
Rekordni javni prihodi
Muminović: Vlada FBiH ima novac koji će dati stanovništvu kao mjere pomoći bez da se zadužuje
U javnosti se postavlja pitanje, nakon što je Vlada Federacije utvrdila Uredbu o pomoći stanovništvu koja će se realizirati kroz podjelu jednokratne novčane pomoći od po 100 KM penzionerima, borcima, neratnim invalidima, paketa hrane, da li će se Federalna vlada zadužiti da bi pomogla stanovništvu ili je novac osiguran u budžetu FBiH.
12.07.2022. u 15:26
get url
text

Realizacijom Uredbe će se pomoći 531.000 građana FBiH.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH će pomoći 531.000 osobu, Novalić pozvao i kantone da pomognu stanovništvo

- Novac se osigurava iz budžeta Federacije BiH i to preraspodjelom sredstava između budžetskih korisnika. Vlada Federacije BiH nema nikakvu potrebu da se, zbog rekordnih javnih prihoda, zadužuje radi provedbe ovih mjera.

Na ovaj način Vlada Federacije BiH ostaje privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji. A rekordni javni prihodi su rezultat naše privredne aktivnosti.

Uprkos inflatornim pritiscima, realni bruto domaći proizvod Federacije BiH je u prvom kvartalu ove godine veći, nego u istom periodu prošle godine. Namjerno ističem ovo "realni" što znači da je on porastao, čak i ako u potpunosti odstranimo efekat inflacije - objašnjava nam Adnan Muminović, vanjski savjetnik za ekonomiju u Uredu premijera FBiH.

Dodaje kako je izvoz u prvih pet mjeseci veći nego u prvih pet mjeseci 2021. godine.

- Krajem juna smo prvi put ikada prešli broj od 537.000 zaposlenih u Federaciji BiH. Zahvaljujući ovom stanju ekonomije, intervencija je moguća bez bilo kakvog zaduživanja - naglasio je Muminović.

VEZANI TEKST - Penzioneri će u augustu dobiti po 100 KM od Vlade FBiH, evo kada će ostale kategorije

Uredba Vlade FBiH podrazumijeva jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM za 531.000 stanovnika, od toga za 378.000 penzionera koji će ovu pomoć dobiti uz julske penzije, za oko 100.000 korisnika boračkih naknada i 53.000 osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

Porodice u stanju socijalne potrebe će dobiti prehrambene pakete vrijednosti 500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.