open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika SDA
Musić: Revizorski izvještaji potvrđuju afere i netransparentnost Vlade USK
Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Unsko - sanskog kantona (USK) Jasmin Musić kazao je da posljednji revizorski izvještaji potvrđuju financijske afere i netransparentnost trenutnog saziva Kantonalne vlade, koja prema njegovim riječima već dugo nema ni podršku jasne većine u Skupštini.
11.10.2021. u 14:16
get url
text

- Dovoljno je reći da je u ovom mandatu održano svega 18 redovnih sjednica Skupštine, ali su zato u tom periodu kroz Vladu Mustafe Ružnića prošla 23 ministra i osam savjetnika. Njihova imenovanja i razrješenja isključivo su za cilj imala opstanak na vlasti Narodnog evropskog saveza (NES-a) ili bivše stranke demokratske aktivnosti (A SDA). Brojni revizorski izvještaji potvrđuju niz afera netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, poput povećanja plata i naknada vladinim dužnosnicima i skupštinskim zastupnicima, zatim korištenja resursa kantonalnih institucija za širenje stranačke infrastrukture i izmještanje kantonalnih institucija, preduzeća i ustanova u objekte koji su u privatnom vlasništvu za višestruko skuplje zakupnine - rekao je Musić.

Zastupnik Asmir Ćufurović apostrofirao je da skupštinski zastupnici u mandatu ove Vlade nisu dobili nijedan financijski izvještaj o izvršenju Budžeta.

- Iako je to bila obaveza Vlade USK, mi nismo dobili nijedan izvještaj, niti smo naravno imali priliku da raspravljamo ili se očitujemo o njima. Vrlo slična situacija je i s preduzećima s višemilionskim budžetima. Primjer, prema izvještaju Ureda za reviziju, u Šumskom privrednom društvu "Unsko-sanske šume" u toku prošle godine zaposleno je 255 novih radnika. Izvještajem je potvrđeno da prijem u radni odnos za veći broj novouposlenih nije vršen u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje obavezno provođenje postupka javnog oglašavanja - riječi su zastupnika SDA u Skupštini USK Ćufurovića.

Danas je potvrđen i povratak Bernade Jukić - Kličić u skupštinski zastupnički klub SDA, s obzirom da je zbog prethodnih postupaka, ili konkretnije podrške usvajanju predloženog ovogodišnjeg budžeta bila privremeno isključena.

- To sam tada uradila kao čovjek i građanin, jer nisam mogla dopustiti da oko šest hiljada budžetskih korisnika bude žrtva političkih relacija i neslaganja u ovom kantonu. Zbog toga sam bila isključena iz Općinske organizacije SDA Bosanski Petrovac. Međutim, na reagiranje Kantonalnog odbora i samog vrha stranke ponovo sam tu - objasnila je Kličić.

Članovi Kantonalnog odbora SDA USK smatraju da je neophodna hitna promjena vlasti u ovom kantonu, te su spremni podržati svako drugo rješenje, uključujući i formiranje šire skupštinske većine i koalicione vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.