open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Muzičkim programom ispred Narodnog pozorišta završena "BH povorka ponosa"
U Sarajevu je danas održana četvrta "BH povorka ponosa". Manifestacija je kako su saopćili iz MUP-a KS protekla bez zabilježenih incidenata. Glavne saobraćajnice - Zmaja od Bosne i Obala Kulina Bana, prolaskom učesnica i učesnika manifestacije i dolaskom na Trg Susan Sontag, već u 19 sati su bile otvorene za saobraćaj.
24.06.2023. u 16:50
get url
text

{$galerijaFotografija}

Učesnici su od 16 sati počeli da se okupljaju kod Historijskog muzeja. Šetnja pripadnika LGBT+ zajednice počela je u 18 sati i to rutom od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta, odnosno Trga Susan Sontag.

Muzički program ispred Narodnog pozorišta je trajao od 19 do 21 sat. Na ulicama glavnog grada bilo je pojačano prisustvo policije.

Učesnicima povorke pridružili su se američki ambasador u BiH Michael Murphy, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, ministar komunikacija i prometa Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk... 

Uoči samog početka šetnje medijima su se obratili članovi organizacionog odbora Povorke ponosa.

Lejla Huremović je kazala da se neke stvari do danas nisu promijenile i da ih zahtijevaju od prve povorke, a to se prije svega odnosi na to da zakonski budu izjednačeni svi ljudi u BiH.

- Mi još nismo zakonski ravnopravni. S druge strane važno je da se smanji nasilje koje postoji nad LGBTIQ osobama, koje prisutno u svim sferama. Pet godina zahtijevamo od institucija da rade po ovom pitanju - dodala je.

Istakla je da je glavni cilj Povorne ponosa da budu razbijene predrasude i diskriminacija.

Rekla je da je Sarajevo postalo otvorenije, tolerantnije, te da nije idealno i još postoje pojedinci "koji smatraju da nas treba izolovati, skrenuti negdje na marginu".

Mirza Halilčević, također član organizacionog odbora, rekao je da su i ove godine mapirali neke od zakonskih ciljeva koje žele postići, a to su izmjene i dopune Zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo, te rješavanje istospolnih partnerstava na svim nivoima u BiH.

Dodao je da je tema ovogodišnje povorke savezništvo, pa time očekuju da svi koji učestvuju u kreiranju i donošenju političkih odluka, kao i cijelo društvo, aktivno preuzmu ulogu u suprotstavljanju homofobiji.

Komentirao je i to što Gradska uprava nije odobrila da Vijećnica u Sarajevu danas bude osvijetljena duginim bojama, kazavši da je Vijećnica služila za oslikavanje različitih komercijalnih kompanija, klubova, te da je problematično što na nivou SDP-a, iz kojeg dolazi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, postoje principi i vrijednosti koji se na papiru zalažu protiv homofobije, ali se to ne očituje u praksi.

- Postoji par pojedinaca koji nam daju podršku, ali izostaje zvaničan stav stranke. Poruka je jasna, da se selektivno biraju vrijednosti i događaji koji će imati pristup na zid Vijećnice što je u suštini javni prostor. Ovo nije prvi put, imamo sada situaciju da od gradonačelnice nemamo pruženu ruku. Ovo ćemo nastaviti problematizirati u danima koji dolaze - rekao je Halilčević.

Govorio je i o napadu koji se desio u Banjoj Luci.

- Nakon napada je MUP izdao par problematičnih saopćenja, da nisu imenovali događaj kao zločin iz mržnje, što jeste bio. Nazvali su naš događaj sukobom, što je kontra onoga šta se desilo. Sukob bi bio da smo pružili otpor, a mi smo bili napadnuti tokom druženja. Prema informacijama koje imam i koje ima tim advokata, nisam optimističan da će ovaj slučaj biti procesuiran - dodao je Halilčević.

_DSC2506.JPG
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.