open-navfaktor-logo
search
UIOBiH
Na Aerodromu Sarajevo od stranca koji je došao iz Srbije oduzeti lijekovi, suplementi i druga roba u vrijednosti 47.000 KM
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine oduzele su veću količinu robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH.
01.12.2023. u 13:56
get url
text

Kako je saopćeno iz UIOBiH, na Aerodromu Sarajevo službenici UIO, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, oduzeli su veću količinu lijekova, suplemenata i druge robe za koju su potrebne posebne dozvole za uvoz u BiH. Ukupna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 47.000 KM.

Aktivnosti je proveo Zajednički tim CCP/AIRCOP (uspostavljenog u okviru projekta UNODC-a za promoviranje vladavine prava i dobrog upravljanja kroz ciljane mjere jačanja graničnih kontrola u lukama i aerodromima u Jugoistočnoj Evropi). Tom prilikom je izvršen pregled prtljaga stranog državljanina, koji je u BiH doputovao iz Republike Srbije, redovnom avionskom linijom Beograd - Sarajevo.

- Prilikom kontrole kod osobe je pronađena i oduzeta veća količina robe čiji je uvoz ili izvoz zabranjen, ograničen ili zahtijeva posjedovanje dozvole prema važećim propisima u BiH, kao i robe stranog porijekla komercijalnog karaktera koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena carinskim organima. Riječ je o lijekovima, infuzijama, suplementima, kremama za sunčanje i drugoj robi, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na iznos od 47.000 KM. Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su poduzete zakonom propisane mjere i radnje - navode iz UIO. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.