open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Na području Rogatice pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri osobe, među njima i dječiji
Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice danas je završena ekshumacija koje je započela prije desetak dana, a kada su u štali u ovom mjestu pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata.
01.11.2021. u 15:17
get url
text

- Danas su na ovom lokalitetu ekshumirani sitniji fragmenti kostiju lobanje, ali i kosti ruku i nogu - potvrdila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su ekshumirani na ovom lokalitetu najvjerovatnije pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

Među posmrtnim ostacima koji su ekshumirani, između ostalog su uočeni i posmrtni ostaci djeteta, a pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici s ovog područja, koja je u momentu smrti imala svega pet godina. Prilikom ekshumacije pronađena je i jedna dječija zlatna naušnica, čakija, aparat za brijanje kao i veći broj različitih čahura.

- Na ovom lokalitetu se od rata traga za četiri žrtve, tri odrasle osobe i jednim djetetom, članovima jedne iste porodice pa se pretpostavlja da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju upravo njima - kazala je Fazlić.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko - medicinske i kriminalističko tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Aktivnosti na otkrivanju ove grobnice su provedene u u saradnji sa SIPA-om, a u ekshumaciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo BiH učestvovali su istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, antropolozi ICMP-a, vještak sudske medicine, radnici te lokalna policija koja je osiguravala lokalitet od početka ekshumacije pa do njenog današnjeg okončanja.

Ekshumacija je izvršena prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.