open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Na stranici UIO za unos PDV prijave, uz izbor srpskog i hrvatskog jezika, zastave Srbije i Hrvatske
Veliki PDV obveznici u Bosni i Hercegovini od juna ove godine su obavezni PDV prijave podnositi elektronski.
17.09.2023. u 20:02
get url
text

To praktično znači da se PDV prijava dostavlja UIO BiH elektronskim putem upotrebom kvalifikovane elektronske potvrde.

No neki od korisnika ove usluge bili su nemalo iznenađeni oznakama jezičkih opcija koje im se nude pri unosu podataka, odnosno unošenju digitalnog potpisa.

Naime, opcije izbora kod ove usluge su srpski, bosanski, hrvatski i engleski jezik. I tu ne bi bilo ništa sporno da pored opcije odabira srpskog jezika nije postavljena zastava susjedne Srbije, a pored opcije za hrvatski jezik zastava susjedne Hrvatske.

Pored opcije bosanskog jezika naravno jeste zastava Bosne i Hercegovine, kako je to i regulisano zakonom da se "Zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina i zastava se ističe kao simbol Bosne i Hercegovine".

Institucije BiH su se zakonima i pratećim uputstvima obavezale da će na internet stranicama institucija Bosne i Hercegovine, a UIO to jeste, objavljivati sadržaje na četiri jezika: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku, ali i da logo institucije BiH i ime institucije BiH trebaju biti jasno prikazani, na način na koji je to definirano u Zakonu o grbu Bosne i Hercegovine i Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine. Napokon, zastava BiH predstavlja sve njene narode i građane. 

Iz svega proizilazi da je prekršen najmanje jedan zakon prilikom izrade i puštanja u rad programa UIOBiH za elektronski certifikat, pišu Vijesti.ba.

Ovaj sramotan čin bez sumnje je namjeran i dolazi u osjetljivo vrijeme političke nestabilnosti, kada se na sve moguće načine u kontinuitetu, pa i na simboličkoj ravni pokušava potkopati sve atribute državnosti Bosne i Hercegovine. Takvo što bilo bi nemoguće da se desi institucijama susjednih ili komšijskih država. 

Do sada smo nebrojeno puta bili svjedoci sklanjanja zastave BIH iz institucija BIH, na nivou manjeg bh. entiteta ili pojedinim kantonima kojima upravlja politika HNS-a. No sada očigledno svjedočimo jednoj posve novoj i opasnoj praksi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.