open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločin
Na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba "Grobnice - dokaz genocida u Srebrenici"
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić večeras je na Trgu slobode u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, otvorio izložbu dokumentarnih fotografija “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici“, autora Ahmeta Bajrića Blicka, javlja Anadolu Agency (AA).
06.07.2022. u 20:44
get url
text

Postavljeno je 60 fotografija koje su nastale na 15-ak lokacija masovnih grobnica u Podrinju.

- U Kamenici ima 13 grobnica, a postavio sam fotografije iz Potočara, Vlasenice, Zvornika, Bratunca… Izložbu sam namijenio poštenim Srbima da pogledaju i vide da nije istina ono što im govore njihovi političari. Svim silama ću nastojati da ovu izložbu postavim u Beogradu - kazao je Bajrić, koji je prizor iz grobnice Suha kod Bratunca kada su ekshumirani majka i beba ocijenio kao najbolniji tokom njegove dugogodišnje karijere.

Grobnice su, ističe Bajrić, tri ili četiri puta prekopavane pa zbog toga do danas nisu pronađeni svi posmrtni ostaci žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je kako se kidaju srca dok gledaju Bajrićeve dokumentarne fotografije.

Premijer TK Irfan Halilagić i autor izložbe Ahmet Bajrić Blicko

- Rad Ahmeta Bajrića je neprocjenjiv i što vrijeme bude više prolazilo cijena njegove dokumentarne fotografije bit će sve veća. I za 20 i za 100 godina će ljudi listati arhive i uvijek će ih šta god budu radili pomoći fotografija ili dokument Ahmeta Bajrića. Siguran sam da ne postoji osoba koja je sačuvala toliko istine kao što je to Ahmet Bajrić sačuvao u svojoj dokumenatnoj fotografiji - naglasio je Imamović.

U 60 fotografija je, ističe Imamović, bezbroj dokaza o počinjenom genocidu. Premijer TK-a Halilagić je rekao da je Bajrić svoj život posvetio fotografiji.

- Bajrić je nastavio svoju borbu za kulturu sjećanja kroz svoj profesionalni rad. Svaki početak jula je težak, mi osjećamo tu tjeskobu. Fotografije koje vidimo bude nam osjećaj nelagode i tjeskobe, ali moramo shvatiti i prihvatiti da su ove fotografije dokaz, da su svjedoci svega onog što se događalo u Srebrenici - kazao je Halilagić.

Izložba na Trgu slobode bit će otvorena do kraja jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.