open-navfaktor-logo
search
Vijećali šest sati
Na zatvorenom dijelu sjednice VSTV-a govorilo se isključivo o odgovornosti Milana Tegeltije
Tokom ukupno šest sati zatvorenog dijela dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) govorilo se isključivo o odgovornosti predsjednika Vijeća Milana Tegeltije, potvrdila su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dvojica članova ovog tijela.
05.03.2020. u 22:08
get url
text

U pauzi današnje sjednice Tegeltija je novinarima rekao da nijedan član Vijeća nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje njegove odgovornosti za bilo šta što je učinio u proteklom periodu i da i dalje smatra da u njegovoj izjavi od 13. februara 2020. godine nema ništa sporno niti suprotno Zakonu o VSTV-u BiH.

Član Vijeća Goran Nezirović za BIRN BiH kaže da je višesatna rasprava Vijeća, zatvorena za javnost i novinare, bila drugačija.

- Upravo suprotno, tokom dvodnevnog zasjedanja, tokom ukupno šest sati rasprave koja je nepotrebno zatvorena za javnost, raspravljalo se isključivo o odgovornosti predsjednika Vijeća zbog izjave koju je dao 13. februara i njegovog prisustva na sastanku održanom 20. februara u Administrativnom centru u Istočnom Sarajevu - kaže Nezirović i dodaje kako je od Tegeltije traženo da "prihvati odgovornost za postupke jer oni narušavaju principe nezavisnosti i nepristrasnosti VSTV-a i sudskog sistema uopšte".

- Ti principi ustanovljeni su, između ostalog, i Zakonom o VSTV-u. U suprotnom, traženo je da se članovi Vijeća ograde od pomenutih postupaka predsjednika Tegeltije i označe ih neprihvatljivim, štetnim i suprotnim Zakonu o VSTV-u BiH - kaže Nezirović.

On objašnjava da je tačna izjava Tegeltije da niko od članova VSTV-a nije predlagao pokretanje postupka za razrješenje predsjednika VSTV-a, "ali je tokom rasprave nekoliko članova Vijeća govorilo o kolektivnoj ostavci svih članova Vijeća kao jednom od mogućih rješenja današnje situacije".

Tegeltija je danas u pauzi sjednice kazao kako su tokom sjednice, sa osam glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, usvojeni zaključci kojima se utvrđuje da je "činjenica da je predsjednik VTSV-a BiH dobio poziv na sastanak od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te je bez konsultacija sa potpredsjednicima VSTV-a prisustvovao sastanku", te da je Vijeće nezavisni samostalni organ koji ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

VEZANI TEKST - Krstan Simić: Tegeltija nije trebao ići na skup u Istočno Sarajevo, sudije stranci su radili bez greške

- Nijedan članVijeća nije smatrao da je potrebno pokrenuti pitanje moje odgovornosti za bilo šta što sam učinio u proteklom periodu - kazao je Tegeltija, dan nakon što je Ambasada SAD-a na službenom Twitter profilu objavila kako predstavnici BiH treba da odgovaraju građanima, a ne političkim partijama.

- To je zakon – pravosudni zvaničnici moraju biti nezavisni od političkih interesa - prenijela je Ambasada.

Nezirović naglašava da su protiv zaključka Vijeća glasala četiri člana.

- Posebno zabrinjava da predsjednik VSTV-a danas istrajava na tvrdnjama da u njegovoj izjavi od 13. februara godine nema ništa problematično, dvosmisleno ili suprotno Zakonu o VSTV-u - kaže Nezirović za BIRN BiH.

Član Vijeća Slavo Lakić kaže kako Tegeltijina "izjava koja je data medijima ne odražava u cjelini ono što je bio tok rasprave".

- To je interpretacija toka stvari. Tačno je da nije tražena smjena predsjednika VSTV-a BiH, već je traženo da se preuzme odgovornost - kazao je Lakić dodavši kako je zatvaranje sjednice bilo suprotno stavu nekolicine koji su htjeli javno govoriti, ali su oni preglasani.

VEZANI TEKST - Većina članova VSTV-a se ogradila od Tegeltijinih stavova i njegovog odlaska na sastanak kod Dodika

Rasprava na dvodnevnoj sjednici VSTV-a počela je nakon informacije predsjednika Tegeltije, gotovo mjesec dana nakon što je kazao kako je on predstavnik Republike Srpske (RS) u krovnoj pravosudnoj instituciji u BiH.

- Sastavni dio sam Podvijeća RS-a i imam obaveze prema RS-u, i ja i svi ostali članovi iz RS-a, prema tome ne možemo ignorisati stavove RS-a po tom pitanju, a ne možemo prejudicirati kakve će biti prema VSTV-u - kazao je u izjavi odgovarajući na pitanje novinara da li će poštovati odluke koje institucije RS-a donesu.

Nakon ove izjave prisustvao je i sastanku koji su organizirali član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija o radu institucija BiH u kojima učestvuju zvaničnici iz RS-a u Istočnom Sarajevu, organizovanom nakon odluke Ustavnog suda zbog koje je Dodik zatražio prestanak mandata stranih sudija u ovom Sudu.

BIRN BiH je ranije pisao o stavu stručnjaka da je Tegeltijina izjava u sukobu sa Zakonom o VSTV-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.